Web Analytics
scris vineri, 04.04.2025

Polițele RCA au crescut cu 12% față de anul trecut, în ciuda plafonării

În ciuda plafonării, asigurările obligatorii s-au scumpit, în medie, cu 12%, recunosc autorităţile. Una din cauze: numărul mare de accidente rutiere. De altfel, sumele plătite în 2024 pentru despăgubiri au crescut cu 30%.

Polițele RCA au crescut cu 12% față de anul trecut, în ciuda plafonării

În anul 2025, prețul mediu pentru o poliță RCA a ajuns la 1271 de lei, înregistrând o creștere de 12% față de anul anterior. Astfel, o persoană fizică a plătit, în medie, 1054 de lei pentru asigurarea auto obligatorie, iar o persoană juridică a suportat un cost mediu de 2031 de lei. Comparativ, în 2024, prețul mediu era de 1153 de lei, cu 938 de lei pentru persoane fizice și 1094 de lei pentru firme.

Citește și: APIA nu s-a constituit parte civilă în procesul penal al directoarei de la Argeş. Soţul doamnei ştie de ce…

Deși Guvernul a decis, în primăvara anului 2023, plafonarea tarifelor RCA, costurile au continuat să crească. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat că nu au fost identificate modificări în formula de calcul a prețurilor aplicată de asiguratori. Totuși, la momentul reînnoirii poliței, datele introduse în sistem, cum ar fi vârsta șoferului și vechimea mașinii, au influențat prețurile, contribuind la scumpire.

Mai mult, odată cu plafonarea, companiile de asigurări au primit permisiunea de a majora prețurile cu aproximativ 7%, pentru a se alinia cu rata inflației, ceea ce a dus la o creștere suplimentară.

Reprezentanții ASF au atras atenția că unii asiguratori iau în considerare factori precum marca sau culoarea mașinii, elemente care nu ar trebui să influențeze costul poliței RCA. Aceștia susțin că această practică ar trebui eliminată în cursul acestui an pentru a asigura un calcul mai echitabil al tarifelor.

În acest context, rămâne de văzut dacă autoritățile vor impune măsuri suplimentare pentru a controla creșterea prețurilor sau dacă tendința de scumpire va continua și în anii următori.

Citește și: Proces de răsunet! Doctor în istorie la Biblioteca Judeţeană, hărţuit de directoarea Voinicu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită