Web Analytics

Poezie dedicată Crucii lui Mihai Viteazul de la Stoenești, de către un profesor de istorie

de | 18.08.2021 10:48 | Cultură, Actualitate

La 65 de kilometri de Piteşti, în satul Bădeni din comuna argeşeană Stoeneşti, pe „Plaiul Mălăişte”, zona în care s-a retras Mihai Viteazul după lupta de la Călugăreni (1595) se află o cruce impresionantă închinată voievodului, cu o poveste la fel de impresionantă.

Este vorba de un monument de aproape trei tone, ridicat pe o stâncă de pe dealul „Colţul Albinei”.   Prof. dr. Constantin Vărăşcanu i-a dedicat recent o poezie , ale cărei strofe vor completa volumul de versuri istorice la care lucrează.

În amintirea trecerii lui Mihai Viteazul şi a vitejilor de la Călugăreni pe plaiurile legendare ale Muscelului, în satul Bădeni, din comuna Stoeneşti a fost ridicată o cruce de piatră, cu text în slavonă. În 1935 a fost ridicată o cruce de lemn, pe o stâncă numită Colţul Albinei, la o altitudine de 1125 m, în apropierea locului unde a poposit oastea voievodului român.    După o vreme, crucea s-a deteriorat.

La 11 mai 2010 a fost amplasată o cruce monumentală de metal, înaltă de 15 m şi cântărind cca. două tone. Crucea lui Mihai Viteazul este o dovadă grăitoare a unor evenimente memorabile şi un simbol preţios al istoriei naţionale.

CITESTE SI Corul Veteranilor ”Mihai Viteazul”- 45 de ani de la înființare

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii