# Vecinii noştri din Prahova, Teleorman şi Călăraşi, despre regionalizare. Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova: „Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Doar oraşele de peste 200.000 de locuitori pot deveni reşedinţele regiunilor, fiind şi poli naţionali de creştere economică. Ploieştiul este unul din aceşti poli de creştere economică. În regiunea Sud-Muntenia, un centru universitar de tradiţie are doar Ploieştiul. Nu mai vorbesc de echipe de fotbal, de stadion şi de faptul că și capitala turismului românesc este la noi, în Prahova. Noi nu discutăm cu Argeşul, cu Teleormanul, cu Ialomiţa şi aşa mai departe. Cei mai mari contributori la PIB sunt OMV Petrom şi British American Tobacco, ale căror sedii se află tot la noi, în Ploieşti. Polii naţionali de creştere economică au stabilit în principiu care sunt reşedinţele regiunilor. Mie mi-e indiferent în ce regiune va fi Prahova. Aş vrea doar să se modifice aceste regiuni, astfel încât munţii să fie gospodăriţi regional. Astfel, Prahova, Braşov şi Covasna să constituie o regiune, iar Argeşul, Sibiul şi Vâlcea o altă regiune. A cărei capitală ar putea fi la Curtea de Argeş, pentru că, în vechime, au existat acei conducători care aveau titulatura de duci ai Amlaşului şi Făgăraşului. Dar dacă PSD îşi menţine punctul de vedere, lucrurile sunt cât se poate de clare, fiindcă polii de creştere economică vor fi capitalele regiunilor”, a precizat preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.
„Atu-urile noastre sunt senatorul Crin Antonescu şi vicepremierul Liviu Dragnea”
Ilie Bălan, vicepreşedintele CJ Teleorman: „Cine nu-şi doreşte să obţină capitala unei regiuni de asemenea anvergură? Sunt 7 judeţe în regiunea Sud-Muntenia. Cu siguranţă ne vom bate pentru obţinerea capitalei regiunii. Noi avem şi avantajul că suntem cei care am derulat primul proiect regional, şi anume achiziţionarea de echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, adică autospeciale pentru pompieri, cu cofinanţarea tuturor celor 7 judeţe. E vorba de un proiect de 500 miliarde lei vechi, aproximativ 12 milioane euro, un proiect de anvergură. Atu-urile noastre mai sunt şi cei doi parlamentari ai noştri, senatorul Crin Antonescu şi deputatul Liviu Dragnea, care au funcţii importante în stat. Crin Antonescu este preşedintele Senatului, iar Liviu Dragnea e vicepremier. Stabilirea capitalei este însă un subiect care se află abia în faza de dezbateri. Nu s-a creat încă un cadru a ceea ce înseamnă descentralizare şi care sunt instituţiile care vor fi în coordonarea Consiliului Judeţean sau a unor centre de coordonare. Nu ştim încă ce presupune ideea de capitală, dar categoric ne luptăm să obţinem capitala de regiune la Alexandria. În ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare, suntem fruntaşi în derularea unor asemenea proiecte şi nu am avut probleme cu niciunul dintre acestea”, a spus vicepreşedintele Ilie Bălan. Referitor la poziţia judeţului Argeş în viitoarea regiune Sud-Muntenia, domnia sa a precizat: „Judeţul Argeş este judeţul prieten şi colaborator. Am colaborat şi colaborăm în continuare foarte bine cu reprezentanţii şi cu funcţionarii CJ Argeş, în special cu dl preşedinte Nicolescu. Dar scopul regionalizării este acela de a face o uniformizare în ceea ce priveşte dezvoltarea regiunilor, de a aduce judeţele la acelaşi nivel. Recunosc că Prahova şi Argeş sunt judeţe mult mai bine dezvoltate. Argeşul are avantajul uzinei Dacia, iar Prahova pe cel al Petromului. Dar acum a venit şi rândul judeţelor Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, care sunt judeţe de câmpie, din zona Bărăganului, să se dezvolte”, a mai spus vicepreşedintele CJ Teleorman, Ilie Bălan.
„Văd Argeșul în altă regiune, nu cu noi”
Răducu George Filipescu, preşedintele CJ Călăraşi: „Nu sunt sigur că e potrivită varianta cu 8 regiuni. Şi nu e absolut deloc fezabilă varianta regiunii Sud-Muntenia, în care sunt 3 judeţe mari, industrializate în nord şi 4 judeţe sărace în sud. Probabil cele 3 judeţe se vor dezvolta şi mai mult, iar celelalte 4 vor rămâne sărace în continuare. Eu cred că oricare din cele 7 judeţe ale regiunii Sud-Muntenia sau din cele 40 de judeţe ale României se vor lupta să atragă capitala regiunii la ele. E normal şi oricare preşedinte de Consiliu Judeţean îşi doreşte acest lucru. Inclusiv parlamentarii din Călăraşi au adoptat aceeaşi poziţie ca şi mine. Cât despre judeţul Argeş, îl văd în altă parte, nu în regiune cu judeţul Călăraşi. Poate fi în regiune cu Dâmboviţa, cu Prahova, eventual şi cu Vâlcea. Nu are nicio treabă cu zona agrară. Sunt obiective diferite, proiecte diferite, interese diferite. Nu are ce căuta în regiune cu judeţele de la Dunăre”, a ţinut să sublinieze preşedintele CJ Călăraşi, Răducu George Filipescu.
Material realizat de Iustina HARCO-BURCEA