Web Analytics

Plata ratelor la bancă poate fi amânată pentru maximum 9 luni

de | 31.12.2020 11:43 | Actualitate, Economie

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgență potrivit căreia plata ratelor la bancă poate fi amânată pentru o perioadă de maximum 9 luni, iar termenul până la care se pot depune astfel de solicitări a fost prelungit până la 15 martie 2021.

„Este o ordonanţă pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Este vorba despre modificarea Ordonanţei 37 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Este vorba de prelungirea amânării plăţii ratelor la bancă. EBA (Autoritatea Bancară Europeană – n.r.), iniţial ne-a spus foarte clar că nu pot să fie prelungite decât pentru nouă luni de zile. A venit cu explicaţii şi acum vă putem spune că nu există limite pentru cei care pot să solicite, dar, da, maximum este nouă luni de zile. Dacă ai avut nouă luni de zile rata amânată, nu mai poţi să o prelungeşti, dar ceilalţi pot să meargă până la nouă luni de zile şi partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum (din program – n.r.), pot să aplice la această măsură”, a spus premierul Florin Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

CITEȘTE ȘI…EUROSTAT: Românii cheltuie pe alimente de două ori mai mult decât media UE

El a adăugat că solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021, acesta urmând a efectua analiza şi emite decizia până la cel târziu 31 martie.

„Condiţiile rămân cam aceleaşi, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor, încasărilor, cu minim 25% din ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată, prin raportare la perioada similară 2019-2020. Sunt aceleaşi condiţii, nu se schimbă aproape nimic, doar că prelungim perioada şi cei care au optat pentru mai puţin de nouă luni pot acum să meargă până la nouă luni de zile”, a explicat premierul,

foto: descriptiv

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii