Web Analytics

Plantăm fapte bune în România – 10 ani de activitate și 1.500.000 de puieți plantați

de | 21.03.2021 23:16 | Actualitate, Economie

 

 

 Inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat Plantăm faptebune în România sărbătorește 10 ani de activitate în România cu peste 1.500.000 milioane de puieți plantați până în prezent, dintre care o treime doar anul trecut.

În 2020, pentru prima dată în cei 10 ani de activitate, echipa organizatorică a fost nevoită să se adapteze condițiilor impuse de virusul COVID-19 și să asigure, în același timp, continuitate proiectului. Pentru a evita expunerea voluntarilor prin participarea la evenimente care implică interacțiune cu multe persoane, munca acestora a fost înlocuită cu cea a zilierilor și a echipamentelor mecanizate. Au fost salvate astfel terenuri care, în loc să fie utile comunităților locale, reprezentau probleme majore și creau dificultăți – secetă vara și drumuri blocate iarna.

Citește și: Polițiștii D.G.A. vor fi instruiți de F.B.I.

Peste 500.000 de puieți au fost plantați pe o suprafață de 114 hectare. Speciile plantate – brad, molid, pin, larice, stejar, platan, plop, mojdren, paltin, salcâm, fag, salcie, cireș păsăresc și mai multe specii arbustive – au fost alese în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice în vigoare. Inginerii silvici din cadrul echipei Plantăm fapte bune în România dar și cei din cadrul ocoalelor silvice partenere s-au asigurat că speciile alese se adaptează bine la condițiile locale și contribuie la formarea de ecosisteme stabile. Acțiunile au avut loc în localități din 15 județe ale țării, la care se adaugă și cele în care au fost completate sau îngrijite pădurile plantate anterior.

Din 2020, Plantăm fapte bune în România a pus bazele propriei pepiniere pe un teren de 12.500 mp situat în Vernești, județul Buzău, unde au fost însămânțate primele două specii pe care pepiniera le va produce: stejarul roșu (Quercus rubra) și mesteacănul (Betula pendula).

În cei zece ani de activitate, Plantăm fapte bune în România, susținută de voluntari și companii care s-au implicat financiar, a plantat peste 1.500.000 de puieți pe o suprafață totală de 400 de hectare, în localități din 33 de județe din țară.

Citește și: ATENȚIE! RECRUTARE PENTRU PROFESIA MILITARĂ

“Cât înseamnă zece ani? Prea mulți, prea puțini? Oare ne dorim aceleași lucruri ca în anul 2011? Oare mai simțim la fel? Cum s-au schimbat credințele, valorile și obiceiurile noastre? Și, mai ales, cine suntem și ce vrem acum, după un an diferit? Știm și simțim că ne e dor de întâlnirile cu miile de voluntari. Ne e dor să plantăm pe soare, ploaie și să simțim cum vântul rece animă diminețile în care ne pregăteam să îi întâmpinăm la plantare. Ne e dor să îi luăm cu noi și să simțim căldura soarelui în mijlocul pădurilor noastre care au crescut, nu doar să le arătăm în imagini. 10 ani înseamnă ceea ce noi alegem să însemne. Creștem împreună cu pădurile noastre și trăim asemeni lor. Ce urmează? Respirăm și creștem păduri. Oameni și arbori împreună”, a spus Marin Toma, președintele Asociației EcoAssist, reprezentantul legal al inițiativei Plantăm fapte bune în România.

În 2020, partenerii naționali ai inițiativei au fost: OMV Petrom, Unilever, Bergenbier, JYSK și Dedeman. Alături de ei, s-au implicat financiar: FAN Courier, SIXT și UniCredit Consumer Finance. Au susținut acțiunile de împădurire și: Amgem, Atenor, Brenntag, Cargill, Chiesi, Gebrüder Weiss, GePlast, Imoteca.ro, JTI, KPMG, Leroy Merlin, L’ORÉAL România, Luxoft, MPR Partners, Pernod Ricard, ROPEPCA, Timac Agro și Wipro. Au sprijinit cu produse și servicii: Forest Design, Holland Farming și Renania.

Citește și: Un oraș, două stadioane! Piteștiul pregătește doua arene galactice pentru fotbal și atletism

Plantăm fapte bune în România sărbătorește zece ani de activitate cu rezultate excelente și cu speranța că acțiunile de împădurire cu voluntari vor fi reluate în perioada următoare.

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii