În inima oraşului Piteşti, chiar în curtea Muzeului Judeţean Argeș, au fost recent descoperite ruinele Bisericii „Sfinţii Îngeri” ale fostului schit Buliga. Aceste ruine vor putea fi vizitate de public într-un viitor nu prea îndepărtat, deocamdată aflându-se în conservare şi acoperite cu pietriș, exact aşa cum au fost găsite.
Citește și: Muzeul Județean Argeș e deschis de 1 mai. Vezi programul
Managerul muzeului, Cornel Popescu, ne-a explicat miercuri, 30 aprilie, cum ruinele trec prin procesul de conservare in situ, proces ce ajută la păstrarea lor în timp şi la întreţinerea stării iniţiale. Astfel, publicul va putea observa cu ușurință necropola bisericii înconjurată de ruinele, acestea urmând să fie prezervate în stare impecabilă.
Este însă nevoie – ne-a mai spus managerul – de o linie de finanțare (la o primă estimare ar fi vorba despre 1,5-2 milioane euro), pentru consolidarea zidurilor, pentru realizarea unui plafon din sticlă care va acoprei respectivele ruine și pentru iluminatul interior. Când totul va fi gata, evident, publicul va avea acces la acces la această descoperire.
De notat că în cadrul aceleiaşi cercetări au fost descoperite 48 de morminte, trei gropi, piloni de susţinere şi zidurile altarului bisericii construite în secolul al XVII-lea de negustorul Martin Buliga. O altă descoperire importantă este o cărămidă cu graffito, unde se observă scrisul „Simeon monah/ Amin, Simeon monah”, alături de oale şi mătănii din oase.
În cele din urmă, descoperirea neaşteptată a acestor bucăţi de istorie în mijlocul oraşului nu reprezintă decât un fragment din trecutul nostru vast, arătând, de fapt, că în fiecare zi călcăm unde cândva oamenii aveau case, vieţi, unde îşi practicau religiile şi că uneori e foarte bine să ne amintim că înainte de noi, au fost mulţi alţii care merită amintiţi.
Tania Ungureanu
0 Comentarii