Web Analytics

Piteşti, oraşul unde librăriile sunt o specie pe cale de dispariţie

de | 16.08.2018 15:00 | Opinii

”Nu poţi deschide o carte şi să nu înveţi ceva”, spunea Confucius. Din păcate, la Pitești deschisul cărților a devenit pentru prea mulți o operațiune uitată de mult. Și ca o dovadă foarte palpabilă în acest sens stă mărturie faptul că în oraș librăriile sunt o specie pe cale de dispariție. În afară de librăria aflată aproape de Primărie și de o altă librărie de pe strada Sfânta Vineri, mai există o mică librărie la mall. Atât. În ultimii 15 ani s-au închis nu mai puțin de șase librării din oraș. E vorba de cele două librării din Complexul Fortuna, de librăria de la Casa Cărții, Librăria Humanitas de la Auchan Bradu și de alte două librării din cartierul Banat. Cultul pentru cărți al piteștenilor s-a diluat din ce în ce mai mult. La fel și propensiunea pentru cultură.
Deși cititul are atâtea beneficii dovedite, de la faptul că ne dezvoltă imaginația, ne învață să fim mai toleranți și până la faptul că ne dezvoltă abilitățile de comunicare, rare sunt zilele în care văd mai mult de două persoane citind în autobuz, în Centru sau prin parcurile Piteștiului. Adulții citesc puțin. Copiii citesc și mai puțin. Și asta chiar e o problemă.
Iar asta în condițiile în care cărțile nu au prețuri prohibitive. În destule cazuri, o carte bună este mai ieftină decât un pachet de țigări.
În ultimii 15 ani, la Pitești s-au închis șase librării. Și tot în aceeași perioadă au apărut peste 50 de magazine second-hand. Spune și asta, din păcate, ceva cam mult despre standardul de viață.
Însă, pentru a se dezvolta altfel, pentru a crește ca valoare, Piteștiul are nevoie de mult mai mulți oameni care să citească. Are nevoie poate și de o campanie de retrezit gustul pentru cultură.
Apropo de campanii, de vreo 15 ani, în Anglia se derulează un program – Premier League Reading Stars – menit să-i facă să citească mai mult pe copiii care au un nivel redus de lectură pentru vârsta lor. Un program susţinut benevol de mari vedete din Premier League. Un program eficient, dovadă că, datorită lui, 84% dintre părinţii britanici citesc acum mai mult cu copiii lor. Din 2003, peste 100 de jucători din Premier League au participat la acest program, le-au citit copiilor şi le-au explicat de ce lectura este importantă pentru ei.
Pe când o campanie și în școlile și liceele din Pitești pentru promovarea lecturii, cu oficiali și vedete care să le citească elevilor? Ce ziceți, domnule primar Cornel Ionică? Ce părere aveți, domnule ”general” Tudosoiu?
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii