Web Analytics

DNA Piteşti a lovit cu Dosarul Metro când nimeni nu se mai aştepta

de | 17.01.2019 13:37 | Dezvăluiri

# Fostul primar de la Bradu, Costel Zanfir (foto), a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată (161 acte materiale) # Prejudiciul este unul uriaş, echivalentul a 8.853.236,5 euro
Un dosar greu, vechi şi cu mare notorietate în Argeş a explodat la începutul acestei săptămâni, mult mai cunoscut sub numele de „Dosarul Metro”. Procurorii DNA Piteşti au finalizat rechizitoriul şi l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Costel Zanfir, fost primar la Bradu în perioada 2000 – 2008. Zanfir, care a făcut deja trei ani de puşcărie într-un alt dosar din 2014, e acuzat acum pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată (161 acte materiale). Conform procurorilor, în perioada iunie 2000 – mai 2007, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar, Costel Zanfir a stabilit, în mod nelegal şi abuziv, dreptul de proprietate unor persoane pe suprafeţe de teren care nu se găseau în patrimoniul fostei CAP Bradu la 1 ianuarie 1990.
Toate suprafeţele retrocedate (159 ha) au fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din Oarja, care deţineau titluri de proprietate anterioare, valabile. În acest sens, fostul edil a întocmit şi falsificat mai multe documente, care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate pe numele unor persoane care nu au avut niciodată drept la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar sau care primiseră anterior terenurile în baza Legii nr 18/1991 şi nu mai aveau dreptul la reconstituire ori care aveau dreptul să li se reconstituie dreptul de proprietate, însă nu pe acele amplasamente.
Prejudiciul a fost estimat la 27.799.162,61 lei (echivalentul a 8.853.236,5 euro), reprezentând paguba adusă persoanelor respective, prin suprapunerea terenurilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş.
Două lucruri trebuie subliniate ca urmare a acestui dosar. Unul, prejudiciul este unul uriaş şi, doi, ca urmare a acestui complex dosar de corupţie vor trebui anulate toate titlurile de propietate false emise în Bradu de către fostul primar şi în baza cărora mulţi cetăţeni şi-au făcut case, iar mulţi agenţi economici care au achiziţionat terenuri în baza respectivelor titluri, ca şi cumpărători de bună-credinţă, şi-au dezvoltat capacităţi industriale.
La fel de important de amintit este că, anticipând un deznodământ nefavorabil ca urmare a măgăriilor făcute de fostul primar Costel Zanfir, atunci când au început scandalurile funciare compania Metro și-a luat măsuri de precauție și i-a despăgubit și pe cei nedreptățiți din comuna Oarja. Asta chiar dacă plătise deja pentru terenurile cumpărate în baza titlurilor emise de Primăria Bradu. Ca să fim mai exacţi, Metro România a plătit pentru terenurile de două ori, tocmai ca să se pună la adăpost de deznodământul din prezent. Aşa că lucrurile sunt în continuare foarte complicate în Dosarul Metro prin efectul de domino produs. Pe surse, circulă şi informaţia că încă din închisoare, din timpul condamnării din 2014, Costel Zanfir ar fi făcut mai multe denunţuri împotriva unor persoane care ar avea legătură cu acest dosar.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii