Asociația „Din grijă pentru copii” implementează la Spitalul de Pediatrie Pitești proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital”, o inițiativă menită să transforme profund calitatea alimentației pentru micii pacienți. După proiectul-pilot derulat cu succes la Spitalul „Victor Gomoiu” din București, Piteștiul devine al doilea oraș din țară în care se aplică acest model inovator.
Citește și: Prinsă cu cartofii expiraţi. Pediatria Piteşti a plătit amenda aplicată de inspectorii lui Piedone
Potrivit unui comunicat al CJ Argeș, obiectivul principal al proiectului este modernizarea blocului alimentar, formarea personalului și implementarea unor meniuri echilibrate, gustoase și adaptate nevoilor copiilor – inclusiv celor cu afecțiuni alimentare.
Până acum, la Spitalul de Pediatrie Pitești au fost reabilitate bucătăria și echipamentele aferente, au fost demarate cursuri de gătit pentru personal, s-au organizat sesiuni de consiliere nutrițională și au fost testate rețete noi ce vor fi implementate începând cu 16 iunie 2025. Meniurile vor fi etichetate și adaptate inclusiv pentru copiii cu alergii sau intoleranțe.
Pe lângă partea alimentară, proiectul are și o componentă importantă dedicată sănătății mintale: Centrul de Sănătate Mintală pentru copii va fi reabilitat complet, conform standardelor ISU și DSP. Acesta va continua să ofere servicii pentru psihiatrie pediatrică, neuropsihiatrie, logopedie și alte specializări esențiale în domeniu – mai arată sursa citată.
„La Spitalul de Pediatrie derulăm un proiect care are trei componente. S-a realizat deja modernizarea și reabilitarea blocului alimentar. A doua componentă care cuprinde diversificarea meniului în funcție de materia primă și de rețete. A treia componentă este reabilitarea Centrului de Sănătate Mentală și dotarea acestuia. În privința alimentației, sunt prevăzute inițial șase luni pentru a modifica acest meniu care este livrat către copiii internați în spital, urmând să vedem care va fi reacția micilor pacienți, după care putem inclusiv modifica împreună cu partenerii noștri. Dacă va fi nevoie de prelungirea termenului, cei care se ocupă de această viziune sunt de acord să prelungească termenul pentru ca în final, la plecarea dânșilor, să se gătească conform rețetelor pe care au dorit să le implementeze.
În privința Centrului de Sănătate Mentală, acesta va fi reabilitat în totalitate conform standardelor ISU și DSP. Aici se vor trata în continuare aceleași afecțiuni – psihiatrie pediatrică, neuropsihiatrie pediatrică, neurologie pediatrică, cabinet de logopedie și tot ce ține în această sferă de patologia neuropsihiatrică a copilului” – spune Tudor Ionescu, manager al Spitalului de Pediatrie Pitești.

Proiectul este coordonat de o echipă interdisciplinară care include medici, nutriționiști, chefi renumiți și dieteticieni. Un bucătar-nutriționist, prof. univ. Gabriela Berechet, va superviza direct implementarea rețetelor.
„Sunt foarte bucuros de acest proiect! Vreau să mulțumesc Asociației „Din grijă pentru copii” și să îmi exprim satisfacția că reușim să atragem alături de spitalele aflate în gestionarea Consiliului Județean și astfel de ONG-uri care sunt proactive și care se implică să construiască, nu să blocheze proiecte. Am transmis conducerii Asociației întregul nostru sprijini ori de câte ori ne va fi solicitat pentru că se întâmplă într-adevăr lucruri pozitive la Spitalul de Pediatrie și nu avem cum să nu fim receptivi la astfel de inițiative!” – a transmis Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș.
Proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” dovedește că prin colaborare între autorități, medici și ONG-uri, sistemul sanitar românesc poate face pași concreți spre normalitate și performanță – cu impact real în viața copiilor – se mai arată în comunicat.
Citește și: Argeș. Testări gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin la Spitalul Județean de Urgență Pitești
0 Comentarii