Echipa de robotică “Broboți” de la Colegiul Național “I.C. Brătianu” va merge în Statele Unite la concursul “Maryland Tech Inventional” care va avea loc în perioada 27-29 iunie. Este una dintre cele cinci echipe care vor reprezenta România, ea reușind performanța de a obține locul al treilea în lume la calificări.
Citește și: Zilele Piteștiului! Iris și Direcția 5, concert în Parcul Lunca Argeșului
Marți, 20 mai, am avut ocazia de a discuta cu două fete din echipa “Broboți”, Ioana Panaitescu și Mara Cornea. Cele două, în vârstă de 17 ani, ne-au povestit despre experiența lor în clubul de robotică.

Clubul respectiv se împarte în două părți: tehnică (programare și construcție) și non-tehnică. Fetele fac parte din componenta non-tehnică a echipei, ocupându-se de publicitate și de sponsorizarea activității. Clubul operează sub formă de ONG, iar pentru realizarea creației de anul acesta a fost nevoie de 6.000 de euro, pe lângă alte costuri de transport.
Elevii participanți lucrează sub îndrumarea Danei Șuțan, profesoară de informatică, care ii insoțește, îi supraveghează și îi îndrumă.
“Robotica e o chestie destul de autodidactă, adică nu prea înveți în școală tot ce facem noi, nici pe partea de non-tehnic, cum facem noi cu sponsorizări și cu grafica” – spune Mara Cornea.
Cele două eleve sunt interesate de Facultatea de Politehnică din București, pe partea de automatică, dar amândouă susțin că și Facultatea de robotică este o opțiune, deci pasiunea pentru subiect e una reală și de viitor.
Munca pe care echipa o depune, însă, nu este una ușoară. Sezonul de înscrieri anuale începe în septembrie, cu un concurs în care trebuie construit un robot peste noapte. Ulterior, există alte etape ce duc la calificarea finală pentru care elevii se pregătesc zilnic.
De asemenea, munca în echipă e foarte importantă, iar comunitatea e una strânsă. În robotică există ceva numit “valorile competiției”, lucru care forțează competitorii să se bazeze pe comunicare și muncă în echipă. În cadrul concursurilor, există probe la care două echipe adversare alese la întâmplare trebuie să colaboreze pentru a câștiga, astfel făcând oamenii care sunt in competiție să fie colegi.
„E o comunitate foarte frumoasă. La competiții chiar ne distrăm. […] Ne vedem în fiecare zi, am devenit ca o familie” – ne mai spune Mara Cornea.
Echipele de robotică din Pitești colaborează și în timpul liber, organizând conferințe și meet-uri. Sâmbătă, 17 mai, echipele “Broboți” și “High-five” din „Brătianu”, echipa “Starlight” de la Colegiul Național “Alexandru Odobescu” și echipa „Robo-Barbu” de la Liceul Teoretic “Ion Barbu” s-au unit în cadrul unui eveniment de la Vivo Mall pentru promovarea roboticii.
Membrii echipei se pregătesc zilnic, ore în șir, pentru concursul din iunie. Într-o lună ne vor reprezenta în Statele Unite ale Americii nu doar țara, ci și județul și orașul. Le urăm succes!
Tania Ungureanu

0 Comentarii