Web Analytics
scris joi, 26.09.2024

Pitești. 300 de ceasuri ticăie la Muzeul Județean, într-o expoziție inedită

Joi, 26 septembrie, la Muzeul Județean Argeș, în Galeria Națională de Artăn Naivă, a fost deschisă o foarte interesantă și valoroasă expoziție intitulată „Ceasuri și timp”, sub genericul „Totul ia timp și timpul ia tot”, inspirat de Mihai Eminescu.

Pitești. 300 de ceasuri ticăie la Muzeul Județean, într-o expoziție inedită

Citește și: ARO, mai scump decât Dacia Sandero

Aproximativ 300 de ceasuri sunt prezentate la această expoziție, organizată de instituția gazdă, în parteneriat cu Asociația Armonia și în colaborare cu Marian Roșu, colecționar și posesor al exponatelor.

Adrian Ghiță, Marian Roșu, Cornel Popescu

Bucureșteanul Marian Roșu (69 de ani), fost militar de carieră, care are de ani buni această pasiune – pe lângă altele, cum ar fi aparatele de fotografiat ori armele vechi – a fost invitat să-și expună colecția de ceasuri la Pitești de către Adrian Ghiță, președintele Asociației Armonia.

Obiectivul principal, declarat de Adrian Ghiță, este acela de a facilita accesul cât mai multor copii, elevi, tineri – inclusiv din mediul rural – la astfel de expoziții, pentru a afla, a cunoaște, a învăța lucruri interesante, nevăzute de ei până acum.

Expoziția captează atenția prin varietatea, forma și vechimea exponatelor (din secolul al XVI-lea până în prezent), foarte multe dintre acestea fiind în stare de funcționare. Joi, la deschiderea evenimentului, zgomotul de fond – ticăitul ceasurilor – se suprapunea peste discursurile d-lor Roșu, Ghiță și Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean.

Ei bine, colecționarul și-a prezentat, pe scurt, exponatele care măsoară timpul. Printre ele, ceasuri japoneze de damă, ceas de mașină, de bord de avion, de vapor, de șemineu (producție belgiană, anii ’60-’70), ceasuri românești (de mână, mecanice – realizate la Întreprinderea de Mecanică Fină București; de perete – făcute la Arad), ceasuri rusești (de mână, pentru dormitor, bucătărie, ceas cu cutiuță muzicală în loc de sonerie), ceas cu microîntrerupător care acționează o cutiuță muzicală, pendule mecanice germane (inclusiv pentru cabane de vânătoare ori zone montane), pendulă realizată cu o firmă nemțească de instrumente muzicale, care indică ora, jumătatea și sfertul de oră, prin intermediul unor fragmente muzicale etc etc.

Expoziția „Ceasuri și timp” poate fi vizitată până pe 14 octombrie.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită