# Ramona Voiculescu este stabilită de 18 ani în nordul Italiei, în stațiunea Lignano Sabbiadoro
Stabilită de 18 ani în Italia, jurnalista Ramona Voiculescu a vorbit pentru Jurnalul de Argeș despre situația și restricțiile din cauza coronavirusului din zona în care locuiește – Friuli Venezia Giulia, în nordul Italiei, în Lignano Sabbiadoro (5.000 locuitori), o stațiune la mare.
Absolventă a Colegiului Național „I.C. Brătianu” din Pitești, Ramona Voiculescu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice Internaționale din Udine-Italia și Facultatea de Drept la Universitatea „Spiru Haret” București. A lucrat în Argeș în mai multe redacții din presa scrisă și are părinții în Pitești, oraș în care se întoarce de mai multe ori pe an.
După cum spune Ramona Voiculescu, ”dacă la început aici totul părea mult mai liniștit, acum lucrurile stau cu totul altfel. Sunt numeroase cazuri confirmate de coronavirus și noi suntem o comunitate mică, mai ales că suntem în extrasezon. Restricțiile au fost progresive, motiv pentru care, până ca întreaga Italie să intre în carantină, aici în weekend soseau turiști dornici de o plimbare pe malul mării. Iar acum, urmările acestor comportamente iresponsabile se văd: numărul cazurilor de coronavirus e în continuă creștere. Inclusiv primarul spunea atunci că sunt așteptați toți cu brațele deschise. Se gândea poate, în inconștiența sa, la protejarea turismului și a comerțului. Acum face apel ca oamenii să stea în case”.
„Doar un membru al familiei are voie să meargă la cumpărături”
Tot Ramona Voiculescu mai spune că ”parcurile și plajele au fost închise. Cumpărături poți face la cel mai apropiat supermarket aflat de casă și se poate duce un singur membru din familie. Nu se poate ieși din localitate decât pentru un motiv dovedit ca extrem de urgent și întemeiat. Controalele efectuate de forțele de ordine sunt foarte dese, iar sancțiunile aplicate numeroase. O zi normală din viața mea de acum este complet diferită de cum era. Totul se desfășoară în perimetrul casei. Însă nu este ceva apăsător atâta timp cât am înțeles încă de la început că este pentru binele tuturor. Grija cumpărăturilor nu a existat nicio clipă aici, deoarece supermarketurile sunt aprovizionate zilnic. Este totuși de evitat să se facă acest lucru cu aceeași frecvență ca înainte. Mai bine o dată pe săptămână și astfel eviți contactul cu oamenii”.
În regiunea cu 1,2 milioane locuitori în care locuiește Ramona Voiculescu sunt aproape 900 de cazuri, 73 vindecați și 47 de persoane decedate. ”Cu copilul în casă nu este greu. Avem teme de făcut, momentele noastre de joacă și povești. El a înțeles tot ce se întâmplă și chiar nu se plictiseşte deloc. Doar întreabă zilnic când se termină virusul. Bine că l-a prins carantina acasă și pe fiul meu cel mare și nu a rămas blocat în localitatea unde merge la facultate. Acolo s-au confirmat primele cazuri de coronavirus din regiune, chiar în rândul profesorilor universitari.
Norocul meu că articolele de presă le pot scrie de acasă, pentru că sectorul turismului este în moarte clinică. Am lucrat și în turism. Chiar făceam în această perioadă un master în acest domeniu. Nu vrei să știi ce este în sufletul colaboratorilor mei. Gândește-te la angajații sezonieri. Mulți urmau să-si înceapă jobul. Acum este totul închis, blocat. Dacă se luau măsurile din timp și mai dure, poate situația era acum mai bună”, precizează Ramona Voiculescu.
Stare de urgență până pe 31 iulie în regiune
Încă de la primele cazuri confirmate în Italia, guvernatorul regiunii Friuli Venezia Giulia a decretat stare de urgență până pe 31 iulie. ”Atunci mulți se întrebau de ce atât de mult. Acum, văzând cum mor oamenii, cum nu mai sunt suficiente locuri în terapie intensivă și cum fabricile s-au închis… poate au înțeles”, adaugă Ramona Voiculescu.
Piteșteanca speră din suflet că lucrurile vor evolua pozitiv în România și că se va învăța din greșelile Italiei, dacă ”vor urma totuși autoritățile exemplul transparenței și vor înțelege cât este de important să protejeze personalul sanitar, forțele de ordine, să efectueze un număr cât mai mare de teste și să acorde o mare atenție persoanelor asimptomatice”.