Web Analytics

Piteşteancă olimpică la franceză, primită la Cotroceni de Klaus Iohannis

de | 21.03.2019 13:00 | Actualitate

Luna martie este dedicată Zilei Internaționale a Francofoniei. Cu această ocazie, olimpicii la limba franceză din toată țara, printre care și o argeșeancă, împreună cu profesorii coordonatori, s-au reunit marți, 12 martie, la Palatul Cotroceni, unde au fost felicitați de președintele țării pentru rezultatele remarcabile obținute la olimpiadele naționale și internaționale în perioada 2017-2018.
La reuniunea de la Cotroceni, care a dat startul sărbătorilor legate de ziua francofoniei, au participat și elevi din Argeș. Printre ei s-a numărat Mara Onel, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Pitești, cea care a ocupat locul I la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limbă Franceză din 2018.
„Am avut și noi această onoare, să fim prezenți la acest eveniment datorită Marei, care, anul trecut, la olimpiada Națională de Limbă Francează a luat locul I. Este cea mai înaltă distincție pentru un copil care nici nu are 14 ani. Consider că acest eveniment face să crească în continuare prestigiul școlii noastre. Noi avem copii foarte buni la toate materiile, care fac performanță și la matematică, și la informatică, și la limba francează, şi au venit cu rezultate foarte bune. A fost emoționant. A fost o mare onoare ca domnul președinte să ne felicite personal, nu cred că ne-am putea dori mai mult de atât”, ne-a povestit profesoara de limbă franceză a Marei, Cornelia Codreanu.
În cadrul evenimentului, președintele a vorbit despre importanța limbii străine în România, despre tinerii care sunt din ce în ce mai motivați să învețe limbi străine. „S-a arătat foarte încântat de eveniment, i-a felicitat de la tribuna Administrației Prezidențiale, le-a spus să își continue drumul, să fie serioși, responsabili. A fost un discurs constructiv, pentru elevi, care să îi motiveze. A fost o ambianță plăcută, relaxantă. Nu ne-au interzis să facem poze. Mă așteptam la asta, dar a fost mai mult, chiar mi-a plăcut. Cu siguranță i-a câștigat pe adolescenți când a spus «mă aflu în fața unor copii de elită»”, a continuat profesoara.

Olimpică la franceză și scriitoare la nici 14 ani

Mara Onel nu este doar laureată la olimpiadele și concursurile de limbă franceză, se numără și printre cele mai tinere scriitoare. Prima carte, „O adolescentă la Paris”, a fost publicată anul trecut și, în scurt timp, se va găsi și în librării. A doua carte este la tipărit, „Trandafir și malachit”, și în prezent lucrează la o a treia carte. „O cunosc foarte bine pe Mara. Am descoperit-o în carte exact cum e ea. La prima vedere, este un copil timid, sensibil, dar e doar un paravan, în spatele lui se află un copil puternic, care rezistă și la presiuni, și la multă muncă”, susține profesoara Marei.
Despre momentul întâlnirii cu președintele României, Mara spune că „a fost înălțător. Sper să nu fie unic, sper să ajung la națională, să o câștig și să se repete momentul. A fost un moment pe care puțini au șansa să îl trăiască”. La evenimentul de la Cotroceni, din Argeș au mai fost două eleve de la Liceul „Odobescu” și o elevă din Câmpulung, însă Mara este cea mai mică dintre ele și singura care a ocupat locul I la olimpiada de limbă franceză de anul trecut, când era în clasa a VII-a.
Modele îi sunt mama și profesoara de franceză. În timpul liber, Mara scrie și cântă la pian. Își dorește să urmeze cursurile Colegiului „I.C. Brătianu”, iar apoi se gândește să studieze în străinătate. Mara Onel participă la concursuri județene de limbă franceză încă din clasa a V-a. „În clasa a V-a, locul I, în clasa a VI-a, tot locul I. Mara e învățată cu 100 de puncte, ea așa este obișnuită. Din clasa a V-a am văzut ce potențial are și în clasa a VII-a mi-a arătat că, într-adevăr, nu m-am înșelat”, povestește profesoara de franceză.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii