Web Analytics

Un piteştean acuză SC Titidan că încearcă să-l intimideze în litigiul blocului de 10 etaje din centru

de | 15.11.2018 13:02 | Dezvăluiri

# Patroana Dana Ionescu i-ar fi spus unui pensionar că acesta ar fi luat 150.000 euro de la dr. Irimia ca să intre în proces împotriva ei # ”Cred că vrea să ne sperie. (…) Am rămas cu gura căscată”, spune pensionarul Constantin Săndoiu # ”Nu am dat niciun ban și nu am discutat niciodată cu niciunul dintre ei să primească vreun ban. Nu era treaba mea”, spune și dr. Tiberiu Irimia # SC Titidan infirmă, precizând că acuzaţiile sunt false

După ce Tribunalul Argeș a decis suspendarea lucrărilor la blocul de 10 etaje din centrul Piteştiului al firmei SC Titidan SRL, între dezvoltatorul imobiliar și cei afectați de ridicarea mastodontului lucrurile se precipită și mai tare. La cererea SC Titidan, procesul pe fond a fost strămutat la Vâlcea, așa cum, spun unele voci, unul dintre patronii firmei dezvoltatoare avertizase deja că se va întâmpla. În paralel cu familia Irimia, care a câștigat în instanță o primă bătălie cu dezvoltatorul ale cărui lucrări a reușit să le suspende (până la soluționarea dosarului pe fond), invocând o serie de nereguli la autorizarea blocului într-o zonă în care, până nu demult, regimul de înălțime a imobilelor nu depășea P+3, nemulțumiți de autorizarea construcției sunt și locatarii vechiului bloc 56 și rudele acestora, despre ofurile cărora „Jurnal de Argeș” a scris în mai multe rânduri. Cele mai recente tensiuni se referă la o formă de intimidare pe care oamenii spun că o practică unul dintre patronii SC Titidan, Dana Ionescu, pentru a-i determina, spun oamenii, să nu devină și ei parte în proces. Juristul firmei spune că lucrurile nu ar fi stat aşa.
În urmă cu o săptămână, familia Săndoiu, proprietară a unui spațiu în blocul 56, a devenit, subit, ținta unor intimidări. Mai exact a unor acuzații nefondate, potrivit declarațiilor lui Constantin Săndoiu, pensionarul care în vara acestui an și-a pus numele pe o sesizare făcută în interesul a 8 familii care locuiesc în vechiul bloc, sesizare adresată instituției Avocatul Poporului, arătând, pe lângă suspiciunile legate de PUZ-ul și PUG-ul zonei, că avizul de la Primărie pentru noua construcție a fost obținut fără acordul tuturor vecinilor. Ba, mai mult, parcarea pe care o foloseau de zeci de ani le-a fost luată și dată dezvoltatorului imobiliar spre a-și face șantierul. Sesizarea semnala și că îngrădirea blocului cu garduri de tablă, amplasarea grupurilor sanitare ale șantierului chiar lângă ferestrele blocului, amplasarea unor platforme pentru confecționarea armăturilor, dar mai ales a unei macarale foarte mari la intrarea în bloc îi face să se simtă „izolați de viața normală, torturați de zgomotul utilajelor, praful și impuritățile emanate”.
Cum pe fațada vechiului bloc au apărut deja primele fisuri, locatarii aceluiași imobil au cerut recent socoteală dezvoltatorului imobiliar, iar discuțiile pe marginea acestor aspecte au degenerat în acuzații formulate de Dana Ionescu la adresa mai multor locatari, printre care și Constantin Săndoiu.
„Au venit să constate o crăpătură la bloc. Eu i-am prins acolo, nu știam de ce veniseră și am intrat în vorbă cu ei. Mi-au spus că mă cunosc, că eram în sală la ultimul proces (…) Doamna Ionescu mi-a spus: „Am auzit că ați luat 150 de mii de euro de la doctorul ăsta ca să intrați în proces”. Am rămas cu gura căscată”, povesteşte, pentru „Jurnal de Argeş”, Constantin Săndoiu.

Constantin Săndoiu: „Spune că toți am primit bani. O scornește. Vrea să nu mai am credibilitate la un viitor proces”

Omul mărturisește că și-ar fi dorit să devină parte în procesul deschis dezvoltatorului imobiliar de familia doctorului Irimia, dar că niciodată n-a luat vreun ban de la acesta din urmă și că n-a primit nicio propunere de acest gen.
„Nu știu dacă mă acuză sau vrea să ne sperie. Cred că vrea să ne sperie! Că – vezi, Doamne – a găsit ea firul. Mă sperie pe mine, care am avut atâtea necazuri toată viața?! Spune că toți am primit bani. O scornește! Vrea să nu mai am credibilitate la un viitor proces. Am uitat să o întreb: „Dumneavoastră cât ați dat aci, când ați luat pământul ăsta, pe care nu vă respectați sarcinile?””, mai spune Constantin Săndoiu, care a contactat redacția „Jurnal de Argeș”.

Dr. Tiberiu Irimia: „Nu vrem decât un singur lucru: să se construiască legal”

Și doctorul Irimia consideră aceste acuzații drept o formă de intimidare a acelor oameni și spune că nici vorbă să le fi oferit acelor proprietari bani.
„Nu am dat niciun ban și nu am discutat niciodată cu niciunul dintre ei să primească vreun ban. Nu era treaba mea. În plus, nu am dorit nicio negociere cu SC Titidan, pentru că noi nu vrem decât un singur lucru: să se construiască conform legilor. Le-am spus și lor că mie îmi distrug totul aici, de aceea nu vreau nicio negociere. Putea să fie o discuție civilizată înainte de autorizarea planului de detaliu, ca între niște vecini, și să spunem în față, ca niște oameni civilizați, ce ne deranjează și ce nu ne deranjează și totul ar fi putut fi remediat, absolut gratuit, în momentul ăla… Dacă ei au înțeles că pot obține autorizația pe alte căi, instanța va decide cine are dreptate”, a declarat, pentru „Jurnal de Argeş”, dr. Tiberiu Irimia.

Mihaela Stănciulescu, reprezentant Avocatul Poporului: „Inclusiv nouă cei de la Primărie ne-au răspuns foarte vag”

Felul în care au fost obţinute autorizaţiile pentru blocul gigant al firmei Titidan, precum şi modul în care Primăria Piteşti a răspuns solicitării de informaţii și clarificări făcute de cei care locuiesc în vecinătatea noii construcţii constituie obiectul mai multor sesizări primite de instituţia Avocatul Poporului, care a demarat o anchetă la instituţia amintită.
„Am demarat, într-adevăr, o anchetă la Primăria Pitești în legătură cu mai multe construcții și autorizări la construcție. Pe noi nu ne interesează cum și ce se face din punct de vedere tehnic, ne interesează cum se respectă din punct de vedere juridic și administrativ documentația la autorizare. În sensul acesta au existat sesizări din mai multe direcții și în legătură cu mai multe construcții despre care oamenii care ne-au sesizat au considerat că le pun în pericol proprietățile sub diverse forme. Ancheta este în derulare. Imediat ce o să avem concluziile și vom propune Avocatului Poporului o recomandare, o să vă anunțăm, pentru că sesizarea din oficiu a fost făcută invocând și știrea dumneavoastră din „Jurnalul de Argeș”, noi făcând trimitere și la asta”, precizează, pentru „Jurnal de Argeș”, Mihaela Stănciulescu.
„Sunt mai multe plângeri, inclusiv din partea celor care se află în imediata vecinătate a blocului pentru care s-a demarat construcția de lângă Centrul de Afaceri. Bineînțeles că nu au primit răspunsuri de la autoritățile competente sau răspunsurile au fost nemulțumitoare. Pe procedură, pentru că oamenii au sesizat Avocatul Poporului și au făcut dovada că s-au adresat autorităților și nu au primit răspunsuri, am solicitat Primăriei, Serviciului de urbanism și celorlalte entități din interiorul instituției să analizeze și să îndrepte situațiile reclamate cel puțin prin formularea unui răspuns, prin niște clarificări, prin niște explicații suplimentare, demersuri care să lămurească chestiunile pe care oamenii le semnalează. Inclusiv nouă ne-au răspuns foarte superficial… Și atunci am adunat toate petițiile astea, le-am încadrat pe toate într-o singură problematică și am demarat procedura. E un dosar destul de măricel”, a mai precizat Mihaela Stănciulescu, reprezentantul instituției Avocatul Poporului.

Ce spune consilierul juridic al SC Titidan

„Jurnal de Argeș” le-a cerut un punct de vedere reprezentanților SC Titidan.
„Într-adevăr, eu și colega mea, doamna Ionescu, am efectuat în urmă cu circa două săptămâni o vizită la șantierul societătii din b-dul I.C. Brătianu, ocazie cu care ne-am deplasat și la blocul 56, pentru a mai purta discuții cu locatarii în vederea asigurării reparării oricăror daune provocate de construcția blocului, dacă acestea vor exista. În ceea ce privește lansarea celor două afirmații de către d-na Ionescu, acestea sunt false și nu pot fi dovedite. Discuția cu locatarii a fost una calmă, asigurându-i de remedierea stricăciunilor. Referitor la strămutarea procesului, ne-am dorit acest lucru din cauza neregulilor constatate la nivel local, și am reușit. De acum ne vom judeca la Tribunalul Vâlcea. Dorim să asigurăm și pe această cale că orice stricăciune provocată de edificarea imobilului nostru va fi remediată de societatea noastră. De asemenea, considerăm că publicarea unor articole prin care diverși cetățeni afirmă aspecte false și care nu pot fi dovedite reprezintă o atingere a imaginii societății noastre”, a precizat Robert Roşoi, consilier juridic SC Titidan.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii