Web Analytics

Petre Funie: „Au sacrificat 8.000 de porci. Îi gazează, sunt trei tiruri, fac o groapă…”

de | 31.10.2019 13:26 | Economie

# Dezastrul de la ferma danezilor din Slobozia, comentat de primarul comunei # „Nu știm cum a intrat microbul acolo, din pădure, prin șobolani…”, mai spune edilul localității
După confirmarea virusului pestei porcine africane la una dintre cele trei ferme ale danezilor de la DanBred, au fost deja sacrificate săptămâna trecută primele 500 de animale. Totul, sub strictă supraveghere sanitar-veterinară. Animalele au fost îngropate pe un teren din spatele fermei.
Pentru investitorul de la Slobozia pierderile sunt imense, chiar dacă va primi despăgubiri. Localnicii din Slobozia se tem că, dacă virusul a ajuns până și în interiorul fermei, unde condițiile de igienă sunt stricte, pesta va face prăpăd și în gospodăriile lor. Acum cifra porcilor sacrificați la această fermă a ajuns la 8.000, situație fără precedent în județul Argeș. Și nu se va termina aici, conform celor declarate de Petre Funie, primarul comunei Slobozia; 21.000 de porci vor fi sacrificați în această localitate. Mai trebuie spus că, pentru a preveni răspândirea virusului, autorităţile din Argeş au instituit filtre în zonă şi au interzis ca mașinile cu furajele, produsele din carne sau alte utilaje să iasă sau să intre în perimetrul fermei. A fost interzis accesul în zona focarului şi s-au instituit filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne. De asemenea, au fost montate dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.

Primarul Funie: „Este o mare lovitură pentru Slobozia…”

Petre Funie, primarul comunei Slobozia: ”Cei de la DanBred sacrifică mereu și am înțeles că au ajuns pe la vreo 8.000 de porci. Îi gazează, sunt trei tiruri, fac o groapă, există și un buldoexcavator care îi acoperă… Este tir după tir, sunt vreo trei tiruri care duc la groapă permanent. Sigur va continua această acțiune până la sacrificarea celor 21.000 de porci. Este o mare lovitură pentru comuna Slobozia din punct de vedere economic, cât și pentru salariații din comună, deși dl. director mi-a promis că nu o să îi dea afară. O să îi mențină acolo… Am înțeles că așteaptă să se termine toată această treabă și apoi vor băga cobai pentru a relansa această afacere. Este o securitate mai ceva ca la NASA, trei rânduri de garduri electrice, inclusiv plase de țânțari… Au o securitate ieșită din comun! Nu știm cum a intrat microbul acolo, din pădure, prin șobolani… Nu se știe! Problema cea mai mare este că îi sacrifică pe toți! Este ceva de nedescris! Vă dați seama că vorbim despre cea mai mare fermă din sudul țării în acest domeniu de activitate”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii