Web Analytics

PESTE 9.000 DE PĂSĂRI ÎȘI PETREC IARNA PE LACURILE DE ACUMULARE DIN ARGEȘ

de | 25.01.2021 09:07 | Cultură, Actualitate

În acest an au fost numărate pe lacurile de acumulare de pe valea Râului Argeş circa 9.118 de păsări, cu aproximativ 2.000 de exemplare mai puţine decât în anul trecut.

Cele 55 de specii sunt în cea mai mare parte dependente de zonele umede. Observaţiile ornitologice din judeţul nostru au fost efectuate de doi reprezentanţi ai Societăţii Ornitologice Române: prof. univ. dr. Radu Gava, coordonatorul sucursalei Argeş, şi dr. Adrian Mestecăneanu, membru în Consiliul Director. „Reducerea efectivelor se explică prin climatul mai blând, din această iarnă, în comparaţie cu anii trecuţi. Păsările care vin din nordul continentului european să ierneze aici se opresc în zonele situate la nord de ţara noastră”, a explicat domnul Gava. Pe lacul de acumulare Piteşti au fost observate 3.173 de păsări, pe lacul Goleşti – 3.082, pe lacul Budeasa – 1.609, pe lacul Vâlcele – 887, pe lacul Bascov – 367. Cele mai multe au fost raţele mari (1.975 exemplare), urmate de pescăruşii râzători (1.558), raţele moţate (807), raţele mici (782), raţele fluerătoare (550) şi de lişiţe (432). La polul opus au fost piţigoiul mare şi pescăruşul pontic (câte trei exemplare). Iar uliul păsărar, şorecarul comun, cufundarul, şoimul de iarnă, vânturelul roşu, fluerarul de zăvoi, guguştiucul, ghionoaia verde, ciocănitoarea pestriţă, codobatura, ochiul boului, mierla şi ţicleanul au fost cele mai scumpe la vedere (câte un exemplar).
În fiecare an, între 10 şi 20 ianuarie, în toată Europa are loc o monitorizare a păsărilor din zonele umede, în scopul cunoaşterii evoluţiei efectivelor şi a adoptării unor măsuri de ocrotire.

CITEȘTE ȘI…PENNY este noul sponsor principal al echipei naționale și al României Under 21

În acest program european este inclusă și ţara noastră. La solicitarea Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române argeşenii studiază, începând cu anul 1990, avifauna de pe valea râului Argeş. Anual, iubitorii înaripatelor fac observaţii calitative şi cantitative privind fauna de păsări din zona lacurilor de acumulare.

S.O.R. culege datele la nivel naţional şi le transmite mai departe la Amsterdam, unde sunt centralizate pe plan european.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii