Web Analytics

Peste 300 de polițiști argeșeni, la datorie de sărbători

de | 31.12.2021 11:46 | Actualitate

În Argeș, peste 300 de poliţişti vor fi la datorie, în medie, în zilele de 30 decembrie 2021, 01 și 02 ianuarie 2022, precum și cu ocazia manifestațiilor din noaptea trecerii dintre ani, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Activităţile se desfăşoară în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

„Pe toată durata sărbătorilor de iarnă, polițiștii desfășoară activități în domeniul siguranței circulaţiei pe drumurile publice, menţinerii ordinii publice, prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, al prevenirii delictelor silvice, precum și pentru prevenirea și combaterea actelor de comerţ ilicit, în special a produselor alimentare specifice. O atenție deosebită se acordă şi comercializării și utilizării articolelor pirotehnice.

Toate activitățile vor fi desfășurate în contextul celor specifice măsurilor de prevenire a răspândirii și combatere a infectării cu coronavirus.

Deşi spiritul sărbătorilor de iarnă, marcate de vacanţă şi sentimentul de apropiere faţă de familie, prieteni, cunoscuţi, îndeamnă la întâlniri, petreceri și aglomerație, inclusiv în acest an trebuie să ţinem cont de provocările deosebite aduse de această afecţiune, care nu va lua pauză doar pentru a ne permite să petrecem sărbătorile în condiții normale.

Ne dorim ca toți cetăţenii să conștientizeze faptul că sănătatea și viața sunt cele mai importante, iar scopul nostru comun, cetățeni și autorități, este limitarea răspândirii infectărilor cu virusul SARS CoV-2, scop pentru care nu vom tolera nicio abatere de la lege.

Atragem atenţia cu privire la continuarea adoptării unui comportament precaut, în contextul numărului ridicat de persoane confirmate cu coronavirus.

Polițiștii sunt şi vor fi în continuare prezenți la datorie”, transmite IPJ Argeș.

Citește și Săli de jocuri amendate de jandarmi

SFATURI PREVENTIVE DIN PARTEA POLIȚIȘTILOR

„Cu privire la contextul actual, privind efortul de combatere a răspândirii coronavirusului, recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii.

Cu privire la infracţiuni contra patrimoniului:

  • nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; țineți cont de zicala ,,Ceea ce pare prea frumos ca să fie adevărat, chiar așa și este!” (Supermarketurile şi hipermarketurile au promoţii şi oferă cadouri doar în interiorul magazinelor! Popularizarea acestor promoţii se realizează prin intermediul cataloagelor disponibile în magazin, pe site-urile de pe internet, nicidecum în parcările acestora. Bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor);
  • nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani sau obiecte cu o valoare materială însemnată (bijuterii, bunuri electronice, etc.);
  • purtați portofelul sau geanta cu acte și bani, în buzunare interioare ale vestimentației, respectiv în față, la vedere, niciodată deasupra cumpărăturilor, sau în coşul de cumpărături;
  • feriţi-vă de priviri indiscrete când faceţi plata şi nu scoateţi toată suma de bani pe care o aveţi asupra dumneavoastră, ci numai suma de care aveţi nevoie pentru a plăti;
  • atenție sporită la folosirea cardurilor bancare, prin efectuarea de plăți sau retragerea de numerar din bancomate;
  • evitaţi pe cât posibil să vă înghesuiți sau să fiți înghesuiți în zone comerciale, pieţe, bazaruri, gări – autogări, magazine, mijloace de transport etc., atât în înțelesul actualei situații epidemiologice, precum și în înțelesul evitării victimizării;
  • acordați o atenție sporită locului unde parcați autovehiculul, modului de asigurare al acestuia și bunurilor lăsate în interior; nu lăsați bunuri de valoare, genți sau portofele la vedere; atenție la încărcarea și descărcarea cumpărăturilor;
  • nu ezitaţi să sesizați polițiștii atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni.

Cu privire la articolele pirotehnice:

  • persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment (marcate cu litera F), numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
  • referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.
  • articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, iar utilizarea ce nu corespunde cu destinația acestora se sancționează contravențional. Utilizarea articolelor pirotehnice din categoria P1 este permisă doar în scopul pentru care sunt produse, adică pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către persoanele aflate în pericol, precum și în agricultură, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.
  • polițiștii atenționează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
  • comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice, indiferent de categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
  • totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4 către persoane ce nu au calitatea de pirotehnist.
  • în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei pe a cărei rază se execută jocurile respective, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Pentru circulația în condiții de siguranță:

  • pentru prevenirea evenimentelor rutiere ce au loc pe fondul nerespectării regulilor de circulaţie, poliţiştii rutieri argeşeni vor fi în continuare la datorie.
  • având în vedere perioada calendaristică, amintim că este posibilă oricând întâlnirea unor porțiuni de drum unde, datorită temperaturilor scăzute sau a condițiilor meteo, partea carosabilă să fie umedă sau chiar acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
  • aceste condiții de deplasare impun ca acționarea pedalei de accelerație să se facă cu moderație, pentru a nu pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.
  • conduceţi preventiv, lăsaţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă, creşteţi atenţia faţă de pietoni, precum şi la schimbarea direcţiei de deplasare.
  • nu folosiţi telefonul fără dispozitive de tip ,,mâini libere” şi nu vă urcaţi la volan obosiţi sau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor cu efect psihoactiv.
  • totodată, vă recomandăm ca înainte de a pleca la drum, să pregătiți autovehiculul de călătorie și să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți.
  • reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
  • informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic!”, se mai arată în comunicatul de presă .

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii