Web Analytics

Peste 18.000 de persoane din Argeș au fost testate prin proiectul LIVE(RO)2-SUD

de | 6.05.2022 15:23 | Actualitate

Campania de testare din cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD începută la jumătatea lunii iulie 2021 la Campulung si încheiată la finalul lunii aprilie anul acesta a însemnat 48 de medici de familie implicați, 18.256 de persoane testate, 435 depistate cu o prevalenta generală de 2.38% raportată la numărul persoanelor din proiect. 

Proiectul a evidențiat cat de important este sa i se asigure medicului de familie cadrul necesar astfel incat acesta sa poată face preventie în cabinetul său identificand la timp existența unei hepatite virale și prevenind astfel apariția cancerului hepatic. 

Citește și:Pitești. Începe testarea pentru cancerul colorectal

Din cele 435 de persoane depistate pozitiv 274 au infectia infectia cu virus hepatitic B și 161 de persoane au infectia cu virusul hepatitic C. Cu o prevalenta generala de de 2.38% la infectiile virale B și C, rezultatele înregistrate în cadrul campaniei de testare din județul Argeș indica existenta unui bazin silențios de persoane infectate care nu își cunoșteau condiția și care puteau transmite virusul fără a ști. 

Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din mediul rural, la persoanele care nu au acces la servicii medicale din cauza situației sociale sau economice. Persoanele care au o situație de vulnerabilitate și care au beneficiat de testare în cadrul programului reprezintă aproximativ 90% din totalul persoanelor testate, dintre acestea 83,27% sunt persoane care au domiciliul în mediul rural. 

Citește și:Medici de top vin în Argeș și lansează proiectul pentru prevenirea cancerului colorectal

Pacienții depistați pozitiv beneficiază de investigații medicale specifice, analize medicale, diagnostic și indicație de tratament în cadrul Centrul de Prevenție de la Institutul Clinic Fundeni cu suportul echipei medicale coordonată de profesor Liliana Simona Gheorghe si in cadrul Centrului de Preventie de la Spitalul Universitar București cu suportul echipei medicale coordonată de doamna Profesor Corina Silvia Pop. Până în prezent 257 de persoane din cele 435 depistate pozitiv au ajuns deja în Centrele de Prevenție și au beneficiat de serviciile de stadializare.

În cadrul programului au fost testate 11.238 de femei și 7.018 de bărbați. Se observă o prevalență mai mare la hepatită B în rândul bărbaților, respectiv 1.77%, față de 0.40% la hepatită C. În cazul femeilor prevalența înregistrează valori apropiate, respectiv 1.33% la hepatită B și 1.14% la hepatită C. 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *