Timp de trei zile, între 22 și 24 aprilie, Piteștiul a găzduit cea de a 39-a ediție a Simfoniei Lalelelor. Dacă pe partea… florală expoziția a fost din nou o bucurie, în special standurile din Piața Milea și mai puțin cele din Complexul Casa Cărții, pe partea organizatorică au fost mai multe probleme. (șapou)
Copiii, puși din nou să defileze pentru oficialități
Spre deosebire de alți ani, oficialii prezenți, în afară de conducerea județului, au fost foarte puțini. Au fost doar trei parlamentari: senatorul Șerban Valeca și deputații Radu Vasilică și Cătălin Rădulescu. În schimb, nu au lipsit delegațiile străine din Palestina, Olanda, Turcia, Indonezia, Serbia și Republica Moldova.
Dacă la ultimele 23 de ediții primarul Pendiuc a fost maestru de ceremonii, atât la Primărie, cât și la Casa Cărții, de această dată, din cauza restricțiilor impuse de DNA în Dosarul Publitrans (nu are voie să ia legătura cu o parte dintre consilierii locali), situația a fost una cam penibilă: edilul-șef a stat doar la Casa Cărții, în timp ce la Primărie, amfitrion a fost vicele Cornel Ionică.
Pe partea de culoare și originalitate, Parada Florilor a fost la superlativ, aici contribuind și cele trei care alegorice. Însă uman vorbind, parada copiilor de la grădinițele, școlile și liceele din județ a adus din nou aminte de paradele comuniste prin fața tribunei cu lideri. Plus că mii și mii de copii au fost nevoiți să facă repetiții, să aștepte ore în șir și să stea în tot soiul de costume și costumații incomode. Ca să nu mai vorbim de faptul că o elevă participantă la Simfonie a leșinat, fiind nevoie de intervenția Ambulanței.
Ar fi indicat ca în anii viitori să se găsească o formulă pentru ca parada de dinaintea deschiderii Simfoniei nu mai fie o defilare chinuitoare pentru copii, ci poate doar o paradă a carelor alegorice și a unor instrumentiști.
Concertul Holograf a strâns peste 10.000 de fani
După cum spuneam, sutele de standuri cu flori din Piața Vasile Milea au fost o adevărată încântare cromatică pentru zecile de mii de clienți-vizitatori ce au trecut pe acolo în cele trei zile ale Simfoniei Lalelelor. În total, luând aici în calcul și cei care au vizitat expoziția de la Casa Cărții, peste 100.000 de vizitatori au fost la Simfonia Lalelelor. Un record a fost și numărul de expozanți: peste 400!
Pe partea muzicală, cele două concerte organizate sâmbătă seara în Piața Primăriei au fost probabil cele mai reușite din ultimii 20 de ani. Seara a fost deschisă de Lidia Buble. Dar „cireașa de pe tort” a fost explozivul concert susținut de Holograf, una dintre cele mai iubite trupe românești, în fața a peste 10.000 de fani. Dan Bittman&co. au electrizat atmosfera, cântând alături de fani toate hiturile lor atât de îndrăgite.
Denis Grigorescu