Web Analytics

Pesta porcină bate la porţile fermelor de porci şi procesatorilor de carne argeşeni

de | 8.11.2018 13:02 | Economie

De săptămâna trecută, Argeșul a devenit al optsprezecelea județ din România afectat de pesta porcină africană, după descoperirea unui focar la Negrași, acolo unde într-o gospodărie au murit patru din cei șapte porci. Prima reacție după confirmarea pestei porcine africane a fost cea a populației din sudul județului, care a sacrificat majoritatea porcilor din gospodării în ultimele zile, de teamă că aceștia vor fi luați de către autorități și eutanasiați. Ce anume se întâmplă cu cei din industria cărnii, fermele de creșterea porcilor și procesatorii de carne din județ am aflat de la reprezentanții Danbred Slobozia, Macro Suin Costești și Radic Star Ștefănești.

Ionel Chiriac, Danbred: „Am pierdut deja câţiva clienţi, sper să nu fie mai rău”

„Noi continuăm cu măsurile drastice de biosecuritate pe care le-am luat încă de la începutul acestui fenomen și sperăm ca aceste măsuri să ne apere de contaminarea fermelor noastre, în care avem acum peste 45.000 de porci. E adevărat că apariția primului focar în Argeș și la o distanță destul de mică de noi ne alarmează și ne îngrijorează. Primele efecte au și apărut, unul fiind acela că prețul cărnii s-a dus în jos foarte mult, iar altul este faptul că am pierdut deja câțiva clienți, nu într-atât încât societatea să fie în pericol, dar tot pierdere se numește. Ne ajută faptul că noi suntem deținători de ștampilă ovală, ceea ce ne permite să comercializăm la nivel intracomunitar atâta vreme cât fermele noastre nu sunt în zona roșie sau atâta vreme cât județul nu este inclus cu totul în zona roșie. Am văzut că este o directivă de la Comisia Europeană, care la Dolj s-a aplicat, și anume să nu mai intre tot județul în zona roșie, ci doar ariile din jurul focarelor. Sper să nu ajungă virusul și la noi în ferme și sper să nu mai pierdem clienți, cei mari încă iau de la noi, cum este lanțul de supermarketuri Diana din Râmnicu Vâlcea, și sperăm să nu-i pierdem, pentru că atunci vor fi probleme. Eu am fost și am avut întâlniri cu locuitorii din comunele din zonă, cărora le-am explicat că trebuie să-și ia niște măsuri minime de siguranță, cum ar fi aceea de a-și asigura haine și încălțăminte pe care să le poarte doar atunci când merg să hrănească sau să îngrijească porcii și doar în acel loc, nu și în restul gospodăriei, cei care acum își taie porcii să nu transporte carne crudă prin tot județul și să nu aducă în gospodăriile lor carne sau animale fără aviz că sunt în regulă și să nu-și mai hrănească porcii cu resturi de mâncare. Legat de focarul de la Negrași, ar fi bine să se facă o anchetă care să stabilească foarte clar cum au fost contaminați acei porci, care a fost traseul virusului și cum a fost adus în acel loc”, ne-a declarat Ionel Chiriac, directorul complexului de ferme Danbred SRL Slobozia.

Cătălin Ene, Macro Suin: „Preţul cărnii a scăzut semnificativ”

12 Catalin Ene„Suntem al optsprezecelea județ cu focar de pestă porcină africană și suntem nevoiți să aplicăm toate măsurile de biosecuritate specifice și legale pentru situații de acest gen. De asemenea, aplicăm și vom aplica și toate măsurile pe care DSV le va lua de acum încolo după ce a fost descoperit focarul de la Negrași. Ca afacere, singurul efect direct al acestei situații este scăderea prețului, prețul cărnii a scăzut semnificativ. Alte probleme nu avem, porcii noștri sunt sănătoși, sunt verificați, nu avem nimic în fermă și până acum nu am pierdut nici clienți din cauza pestei porcine africane. Sperăm ca lucrurile să nu evolueze mai mult de atât, să fie ținute sub control și să nu fim afectați de acest virus”, ne-a spus Cătălin Ene, unul din patronii Macro Suin SA Costești.

Mihail Ungurenuş, Radic Star: „Dacă vom intra în zona roşie, vom căuta alţi furnizori”

„În momentul de față nu suntem afectați de apariția unui focar de pestă porcină africană în Argeș, luăm în continuare carne din zona noastră, mai luăm și de afară pentru completare, dar foarte puțin. Din păcate, după cum evoluează situația, este destul de probabil ca toată țara să fie cuprinsă de această epidemie și atunci vor fi probleme. Dacă vom intra ca județ în zona roșie, atunci vom fi obligați să căutăm alți furnizori în afara zonei roșii, dar deocamdată nu sunt probleme; la Danbred, de exemplu, nu sunt probleme, analizele sunt bune, luăm de la ei în continuare. Cât privește prețul cărnii, e adevărat că în zonele albe, unde nu sunt probleme, acesta este mai ridicat decât în zonele din vecinătatea celor roșii, dar asta este situația”, ne-a informat Mihail Ungurenuș, director general Radic Star SRL Ștefănești, companie cu tradiție în procesarea cărnii.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii