Web Analytics

Pesta de la Macro Suine Costeşti. Au fost sacrificaţi 10.000 de porci, urmează încă 14.000

de | 5.03.2020 13:25 | Economie

După ce în urmă cu o lună de zile pesta porcină africană a lovit cea mai mare fermă de porci din județul Argeș, ferma Danbred din Slobozia, unde au fost sacrificați peste 30.000 de porci, a venit rândul fermei Macro Suin din Costești să fie lovită de virus. Așa se face că săptămâna trecută virusul a fost confirmat la ferma Macro Suin de la Costești și se are în vedere sacrificarea tuturor celor 24.000 de porci existenți aici. Până în acest moment nu mai puțin de 10.000 de porci au fost sacrificați la Costești, urmând ca până la începutul săptămânii viitoare să se ajungă la 24.000 de porci omorâți. Iată ce spun în acest sens Sorin Cârstea, managerul fermei Macro, primarul Ion Baicea de la Costești și Sorin Sorescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.

„Probabil de la porcii mistreți s-a făcut această infectare la noi și la Danbred”

Sorin Cârstea, managerul fermei Macro Suin Costești, ne-a declarat: ”Până în momentul acesta au fost sacrificate 10.000 de capete și nu se poate discuta de despăgubire acum, pentru că este prematur. Abia am început sacrificarea de 4-5 zile… Sacrificarea se face într-o locație stabilită de Direcția Sanitar-Veterinară conform legii în afara orașului Costești. Noi ne dorim, ca toată lumea, după îndeplinirea termenelor legale, să repopulăm ferma și atunci ferma își va relua activitatea după procedeele de dezinfectare și după carantina care se va face după ce porcii santinelă care vor fi plasați acolo vor fi analizați și văzuți dacă mai există boală și apoi se va face repopularea. Totul se va face supervizat de specialiștii și doctorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare Argeș… Nu pot să-mi dau seama dacă se va extinde sau nu acest virus, e greu de cuantificat modul în care se va transmite sau nu această boală. Problema este că tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat din cauza porcilor mistreți. S-au găsit cadavre în zonă și cred că, probabil, de la acești porci mistreți s-a făcut această infectare la noi și la Danbred. Noi asta suspectăm ca principala cauză”.

„Sigur că va exista un impact negativ pentru orașul nostru, dar nu putem noi să ne împotrivim bolii”

Iată ce spune Ion Baicea, primarul orașului Costești: ”Să știți că eu nu știu foarte multe amănunte, pentru că abia am revenit la serviciu. E mare păcat că s-a întâmplat acest lucru în orașul Costești. Sigur că va exista un impact negativ pentru orașul nostru, dar nu putem noi să ne împotrivim bolii. Vă dați seama că acolo sunt peste 100 de angajați… Dacă boala nu avansează și rămâne unicul focar acolo, nu se va întâmpla nimic pentru ceilalți crescători de porci din zona noastră”.

„Cred că la începutul săptămânii viitoare încheiem procesul de sacrificare de la Costești!”

Sorin Sorescu, director DSVSA Argeș, precizează: ”Putem vorbi la ora actuală de sacrificarea a circa 10.000 de porci la ferma Macro de la Costești. Continuă acest proces conform planului stabilit. Cred că la începutul săptămânii viitoare încheiem procesul de sacrificare, dacă nu intervine ceva”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii