Web Analytics
scris joi, 15.05.2025

Perchezițiile jurnaliștilor care documentează subiecte de interes public reprezintă o limitare abuzivă a libertății presei

Perchezițiile jurnaliștilor care documentează subiecte de interes public reprezintă o limitare abuzivă a libertății presei

Mai multe trusturi de presă condamnă emiterea unui mandat de percheziție de judecătorul de drepturi și libertăți, la solicitarea procurorului, pentru domiciliul fotoreporterului Andrei Pungovschi, care a documentat în noiembrie 2024 comemorarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Într-un comunicat de presă, ActiveWatch transmite punctul de vedere al organizațiilor semnatare:

În decembrie 2024, organele de anchetă penală solicitaseră jurnalistului să le predea pe care să le realizeze această comemorare, deși la manifestația investigată fuseseră fotografii prezenți, pentru a supraveghea evenimentul, atât reprezentanți ai Poliției, cât și ai Jandarmeriei. Fotoreporterul a refuzat să predea fotografiile pe care să le realizeze argumentând că „treaba jurnaliștilor nu este să facă munca autorităților, ci să documenteze subiectele pe care să le preocupe importante” și că „este o ipocrizie din partea statului român să ceară imagini de la jurnaliști, în condițiile în care să aibă grijă pe toata durata evenimentului au fost de a face și alte echipamente care au fost publicate de această poliție. Astăzi, 14 mai, jurnalistul a fost vizitat de trei polițiști care i-au prezentat mandatul de percheziție. Pentru a evita confiscarea echipamentelor sale, jurnalistul a decis să predea fotografiile solicitate.

În opinia organizațiilor semnatare, instituțiile statului trebuie să acționeze în fața încălcărilor legii, nu în împotriva celor care le documentează în interes public. Manifestarea legionară de la Tâncăbești este un eveniment organizat anual, despre care Poliția și Jandarmeria știu și care sunt prezente de fiecare dată. Conform lui Andrei Pungovschi, polițiștii prezenți azi la percheziție la locuința sa au afirmat, între altele, că a ancheta este motivată de fapt că „informația a apărut în presă și opinia publică o cere.” Ilegalități nu au început cu publicarea în Scena9 a articolului “ Legionarul Zelea Codreanu, comemorat cu salutul nazist în prag de alegeri” , semnat de Venera Dimulescu și Andrei Pungovschi.

Încălcarea protecției surselor și a muncii jurnaliștilor poate afecta dreptul cetățean de a fi informat, deoarece poate duce atât la intimidarea jurnaliștilor, cât și la intimidarea și la refuzul cetățenilor de a vorbi cu jurnaliști. Protecția surselor este una dintre garanțiile fundamentale pe care fiecare dintre noi le are atunci când decide să discute cu un jurnalist.

Citește și Un funcţionar din Garda Forestieră Suceava a recunoscut cum acoperea tăierile ilegale în aplicaţia SUMAL. DNA Piteşti poate face lumină în dosarul „Cheresteaua” din curtea Direcţiei Silvice Argeş

CEDO a subliniat în mod repetat că Articolul 10 din Convenția Europeană astfel a Drepturilor Omului protejează și sursele jurnaliștilor: „protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile de bază pentru libertatea presei. abilitatea presei de a oferi informații corecte și de încredere să fie grav afectată 10, decât dacă este justificată de o ceritate imperativă care să protejeze interesul public.” (Goodwin împotriva Regatului Unit, hotărârea din 27 martie 1996, § 391).

Protecția surselor jurnaliștilor nu este răspunderea jurnaliștilor, ci și a autorităților, iar perchezițiile trebuie să aibă loc doar dacă sunt singurul mod în care pot fi aflate informații și, în acest caz, trebuie să se realizeze în condițiile de protejare a confidențialității surselor.

Conform jurisprudenței CEDO, chiar dacă un ordin de dezvăluire a surselor (în cazul de față, mandatul de percheziție) a fost emis de un judecător independent, acesta trebuie să analizeze dacă există un interes public care prevalează asupra principiului protecției surselor jurnalistice, dacă nu există o măsură pentru mai puțin intruzivă și emit să refuze să emită un ordin de divulgare sau să sură jurnalistice limitate. Uitgevers BV c. Țărilor de Jos [GC], § 90) (Surse – Publicații ale Consiliului Europei: Ghid privind articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului – 2022, p. 65 Un manual pentru practicienii juridici – 2017, p. 102)

Reamintim că, în ultimii ani, ne-am confruntat în mod repetat cu încălcări ale dreptului la protecția surselor jurnalistice și a libertății presei de care se fac responsabilitati procurori și judecători de drepturi și libertăți: în cazul în care Alin Cristea de la publicația De Brăila, care a fost supus unor percheziții de a promova echipamentele puse la dispoziție, a fost confidențiată de către procurori. în mod nejustificat, după cum a stabilit ulterior o instanță de judecată, cazul jurnaliștilor Cătălin Tolontan și Mihai Toma (Libertatea) și a publicației Newsweek chemați la audieri tot de procurorii DIICOT, cazul recent al jurnaliștilor Victor Ilie, Luiza Vasiliu și cazul lui Rareș Neamțu, și Tudor Leahu și Andrei Viliche de la 7 Iași, toți vizați de măsuri abuzive de supraveghere la cererea DNA Iași, sau cereri abuzive de abuziv dezvăluire a surselor care sunt proiectul jurnalistic care au vizat.

Citește și Handicap în aşteptare la Asistenţa Socială Argeş. Nu se poate, asta e!

Reluăm solicitările pe care le-am adresat, și în alte cazuri similare, către Procurorul General al României, Inspecția Judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției și pentru care, iată, nu remarcăm:

  • Cercetarea modului în care procurorul de caz a decis solicitarea unui mandat de percheziție care îl vizează pe jurnalistul Andrei Pungovschi. Care este temeinicia, legalitatea și necesitatea într-o societate democratică a solicitării unui astfel de mandat?
  • Cercetarea modului în care au fost emis mandatul de percheziție de către Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Buftea. A avut loc o verificare reală a temeiniciei mandatelor emise către Judecătorul de drepturi și libertăți?
  • Implementarea nivelului Institutului Național al Magistraturii a unor programe susținute de formare profesională a magistraților în domeniul jurisprudenței CEDO referitoare la libertatea de exprimare și libertatea presei și a drepturilor jurnaliștilor, cum ar fi cel la protecția surselor.

Centrul pentru Jurnalism Independent

ActiveWatch

Știri de ultimă oră

PressOne

Fotografii Inquam

Scena9

Proiectul RISE

Captură

Casa Jurnalistului

Drepturi și Strâmbe

Buletinul de București

Raportare greșită

Înregistrare publică

Snoop

Recorder

Presshub

Centrul de Investigații Media

Alianța Media Etică

Centrul de Cercetare Mediană

Asociația Ziariștilor Independenți AZIR – Secția română a Asociației Europene a Jurnaliștilor
Fundația Prieteni pentru Prieteni

Fundația Freedom House, România

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Societatea Mediawise

Povești Mindcraft

Context .ro

Dela .ro

Arad Special

Forum de experți

Info Sud-Est

Starea Nației

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...