# Dezvăluie Ion Răileanu, fostul secretar general al FC Argeş
# Domnule Răileanu, aţi auzit că Penescu a cumpărat „Baza vulturilor”?
– Cantonamentul din Trivale a fost construit când preşedinte era dl Stroe, preşedinte executiv dl Sicoe, iar eu secretar general. A costat vreo 300.000 de dolari, iar banii au venit din transferul lui Jean Barbu.
# Înseamnă că această clădire se află în patrimoniul clubului…
– Da, dar, atenţie! A fost trecută în patrimoniul asociaţiei nonprofit Fotbal Club Argeş Dacia. Nu era niciun patron, niciun proprietar…
„Cantonamentul din Trivale nu putea fi vândut”
# Şi atunci cum de s-a vândut?
– Nu s-a vândut, pentru că s-a constituit o fundaţie pe care a fost trecut totul tocmai pentru a proteja acest patrimoniu. Prin 2000-2002 foarte mulţi au dat târcoale la cantonament, sediul clubului, autocar. Important este că nimeni nu poate să cumpere aceste bunuri, pentru că, dacă fundaţia nu ar mai fi putut funcţiona, bunurile trebuiau să revină la asociaţia nonprofit, adică vechiul FC Argeş. Din punctul meu de vedere această asociaţie este cu adevărat FC Argeş, asta dacă nu cumva cineva a umblat prin acte şi a mazilit totul… Dispariţia sau desfiinţarea acestei asociaţii se putea face doar cu acordul adunării generale care cuprindea vreo 100 de persoane, iar din câte ştiu eu această adunare generală nu s-a întrunit să decidă aşa ceva.
„Totul aparţine asociaţiei sportive nonprofit FC Argeş Dacia”
# Deci dacă nu s-ar fi putut vinde, spuneţi-ne atunci cui aparţin în prezent aceste imobile?
– Asociaţiei nonprofit Fotbal Club Argeş, care nu are cum să nu existe din moment ce adunarea generală nu s-a întrunit să decidă aşa ceva. Nu aparţine nicidecum actualului FC Argeş care este un nume furat, întrucât societatea comercială de acum se numeşte SC 2005 SA. Povestea este mai complexă pentru că înfiinţarea acestui SC seamănă foarte mult cu ce a făcut Iancu la Timişoara… În mod legal aceste lucruri nu puteau fi făcute. Deci, dl Penescu nu are ce să vândă pentru că FC Argeş nu îi aparţine şi mă refer la cantonament, sediu, autocar şi terenul de antrenament. Acestea aparţin fundaţiei sau asociaţiei sportive nonprofit de care vorbeam mai sus. Dacă ar fi să ne gândim mai bine, dl Penescu ar trebui să plătească chirie la toate aceste imobile din momentul în care a preluat afacerea.
# Bun, acum ca să lămurim şi mai bine lucrurile spuneţi-ne ce înseamnă acea fundaţie şi acea asociaţie nonprofit?
– Fundaţia a fost constituită din Nicolae Dobrin, Bebe Barbu, Telu Stancu, Mihai Georgescu şi asociaţia nonprofit Fotbal Club Argeş, care era membru în această fundaţie FC Argeş 1953. Aceştia trebuiau să conducă şi să coordoneze activitatea fundaţiei. Ulterior, la venirea dl Penescu, au fost introduse ca membri şi alte persoane care au fost puse şi în funcţii ca să decidă soarta clubului. Reţineţi că în această fundaţie era şi asociaţia nonprofit care avea în adunarea generală circa 100 de oameni!
„S-au făcut nişte mânării ca cineva să profite!”
# Concluzia?
– S-au făcut nişte mânării ca cineva să profite! Noul patron când a preluat clubul a beneficiat de peste 200 de jucători în mod gratuit. Imaginaţi-vă că au existat vreo 30 de seniori care valorau câteva zeci de miliarde pentru că erau fotbalişti, nu ce există acum la FC Argeş! Deci de unde atâta proprietate? Sponsorizare? Da, dar nu numai profit pentru că dl Penescu nu a făcut decât să profite din plin de pe urma FC Argeş. Jucătorii luaţi gratis, stat în sediu gratis, folosind totul gratis şi acum încearcă să vândă? Nici nu are dreptul şi punct pentru că nu îi aparţine. Dvs vă închipuiţi că dl Penescu în momentul preluării nu a lăsat pe nimeni să plătească partea socială şi a plătit-o dumnealui, adică 10 milioane lei? Păi suma asta o putea plăti oricine! Important este că o asociaţie nonprofit nu putea fi transformată în societate comercială pentru că dacă se întâmpla asta, membrii asociaţiei trebuiau să devină acţionari. Cine erau aceştia? Păi membrii fundaţiei şi cei 100 de oameni din adunarea generală a asociaţiei nonprofit. Nu Penescu, care cică a venit cu o parte socială de 10 milioane. Păi asociaţia a venit cum spuneam cu 200 de fotbalişti şi alte bunuri în valoare extraordinar de mare!
„Am fost sunat de dl Stroe în urmă cu un an pentru a face ceva cu FC Argeş”
# De ce nu-l combate nimeni pe Cornel Penescu?
– Nu vedeţi că nu are cine? Pe foştii conducători nu-i întreabă nimeni nimic, pe unii nici nu-i mai interesează. Cert este că dacă se găseşte cineva să lupte, eu îi voi fi alături pentru că am documente esenţiale în această problemă. A fost acum un an o tentativă, dar care din păcate s-a stins din faşă.
# La ce vă referiţi?
– Păi am fost sunat de dl Stroe în urmă cu un an pentru a face ceva cu FC Argeş, iar eu aveam de gând să-i spun dlui Stroe exact ceea ce v-am spus dvs. Nu ştiu dacă dl Stroe se gândea la asta, dar eu asta i-aş fi propus. Din păcate nu am mai fost contactat de dumnealui. Am încercat eu să îl caut şi mi-a spus că nu are timp şi că mă va suna dumnealui. Nu s-a întâmplat! (M.I.)