Dezvăluiri. Fotbal cu taxă în era Penescu… # Un părinte cheltuie, în medie, 100 milioane lei vechi pe an ca să-și țină copilul la FC Argeș # Studiu de caz: fostul junior Alexandru State. Contrast izbitor la FC Argeș. În vreme ce patronul Andrei Penescu își etalează Cadillacul alb prin oraș, juniorii fac foamea obligându-și părinții la un efort financiar considerabil pentru ca odraslele lor să poată juca fotbal la clubul lui Dobrin. În afară de echipamentul de joc, puștii de la FC Argeș se descurcă așa cum pot. Doar părinții sunt cei care „investesc” în formarea acestor copii, iar sumele de bani nu sunt deloc de neglijat. Cam o sută de milioane de lei vechi pe an cheltuie un părinte pentru ca odrasla lui să facă performanță și asta pentru că FC Argeș a fost și este în continuare într-o „restructurare continuă”.
Pentru a putea vedea, însă, situația reală de la Centrul de Copii și Juniori de la FC Argeș, am stat de vorbă cu Rozaria State, mama lui Alexandru State, fost fotbalist, vreme de 7 ani, la gruparea din Trivale. Atenție, vorbim de un jucător care a crescut și s-a format în curtea grupării alb-violete exclusiv pe banii părinților.
Rozaria State: „Ghetele, echipamentul de antrenament, arbitrii, analizele medicale și cantonamentele, toate le plăteam noi, părinții”
„La un simplu calcul, în decurs de 7 ani, atâta cât Alexandru a fost la juniorii de la FC Argeș, am cheltuit o grămadă de bani, ne-a spus Rozaria State. De exemplu, ghetele cu crampoane și ghetele pentru terenul sintetic m-au costat pe an circa 3,6 milioane de lei vechi. Apoi, pentru că FC Argeș asigura doar echipamentul pentru meciurile oficiale, trebuia cumpărat echipament pentru antrenamente, care m-a dus și acesta la circa 5 milioane de lei pe an. De asemenea, analizele medicale le plăteam tot noi, părinții, care costau și acestea circa 2,6 milioane de lei. Și cantonamentele erau plătite tot de noi, adică vreo 5 milioane de lei pe an, e vorba de cele pe care le făceau în țară, pentru că cele din străinătate ne duceau la peste 12 milioane de lei pe an. Îmi amintesc că Alexandru a mers într-un cantonament în Franța și a trebuit să plătesc 200 de euro, plus banii de buzunar, adică vreo 100 de euro. Din toate astea, nimic nu era plătit de FC Argeș! Clubul asigura doar echipamentul de joc și competițiile. Dar și în privința competițiilor vreau să vă spun că, de multe ori, le plăteam tot noi, părinții, pentru că ni se spunea că patronii și conducerea clubului nu au bani să plătească arbitrii. Îmi amintesc că fiecare junior trebuia să plătească vreo 150.000 de lei vechi numai pentru arbitru, la un singur meci. Noi atâta dădeam pentru Alexandru, dar nu știu cât se consuma efectiv din această sumă de bani. Apoi, nu trebuie să uităm plata vitaminelor. Îmi amintesc că primeam listă de la antrenor cu vitaminele care trebuiau administrate copiilor, iar noi trebuia să le cumpărăm. Și în cazul ăsta vorbim de peste 5 milioane de lei. În fine, alimentația nici nu am mai luat-o în calcul pentru că băiatul mânca acasă sau îi dădeam pachețel de fiecare dată. Un copil care joacă fotbal trebuie să aibă o alimentație corespunzătoare și trebuia să avem de fiecare dată grijă ce anume să-i dăm. Îmi amintesc că, până prin 2005, clubul FC Argeș le mai dădea la deplasări câte un șnițel și o ciocolată, dar după acest an nu li s-a mai dat absolut nimic. Astfel că eram nevoiți să le dăm noi pachețelul sau să le dăm bani ca să oprească pe undeva, să mănânce. Era vorba de vreo 15 lei pentru fiecare pachețel… În ultimii ani de juniorat ai lui Alexandru, cred că am cheltuit circa 100 de milioane de lei pe an. Ca să nu mai vorbim de problemele medicale care, inevitabil, apăreau, pentru că și acestea erau plătite tot de noi”.
„Am cerut pentru copil măcar asigurare medicală, dar degeaba!”
Alexandru State a început fotbalul de performanță în anul 2000 la școala de fotbal Aripi Pitești, iar în anul 2004 s-a transferat la FC Argeș. Prin anul 2007 a ajuns la echipa mare, pregătită în acea vreme de Ionuț Badea. Avea 16 ani. În apropierea majoratului, Alexandru a reînnoit contractul cu FC Argeș. „Am fost și eu de față la negocieri, ne-a spus mama fotbalistului, și îmi amintesc că i-am cerut managerului Cătălin Barbu ca băiatul să aibă, prin contract, măcar asigurare medicală, dar degeaba… I-am dat exemplul jucătorului Panait care a plătit vreo 70 de milioane pentru o operație, însă Barbu mi-a spus că îi va deconta costurile operației în tranșe. Vă vine să credeți așa ceva? În cele din urmă, am sfârșit prin a fi luată peste picior de acest Cătălin Barbu. Nu am nimic cu dumnealui, dar cu acest om nu ai cum să te înțelegi. Până la urmă, copilul a semnat contractul pentru că nu avea ce face. Apoi, când Alexandru a făcut 18 ani, a fost rechemat la negocieri. A semnat, dar băiatul, deși era la echipa mare, nu era băgat deloc la joc. Am decis să plecăm de la FC Argeș, dar trebuia să plătim o grilă de formare de zeci de milioane de lei… În concluzie, dacă nu ai bani, nu poți ajunge nicăieri în fotbal și mai ales la FC Argeș! În cele din urmă Alexandru a plecat de la FC Argeș pentru că avea, la un moment dat, trei salarii restante și mai ales pentru că Barbu l-a chemat și i-a spus că nu mai are nevoie de serviciile lui”. În 2011, Alexandru State a ajuns la SCM Pitești, a promovat cu această echipă în Liga a III-a, după care, în vara anului trecut, a semnat cu Atletic Bradu, formație la care joacă și în prezent. Marius Ionel