Web Analytics

Pe urmele veteranilor de război din judeţul Argeş

de | 24.02.2017 09:57 | Actualitate

veterani de razboiVeteranii de război sunt din ce în ce mai puţini şi datoria militarilor activi este să-i aprecieze şi să evidenţieze dragostea lor pentru ţară şi faptele de arme pentru apărarea valorilor naţionale.
În judeţul Argeş locuiesc patru veterani de război, care au depăşit venerabila vârstă de 100 de ani şi care au fost de acord să relateze unele întâmplări trăite în război unei echipe formate din ofiţeri ai Direcţiei calitatea vieţii personalului din Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică al Ministerului Apărării Naţionale şi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ,,BASARAB I” din Piteşti.
Aceştia s-au deplasat la cei patru veterani de război pentru a le asculta poveştile trăite pe front şi a le integra întru-un album al veteranilor de război centenari, în scopul promovării în rândul copiilor şi tinerilor din societatea românească a istoriei adevărate, povestită chiar de cei care au făcut-o.
Primul dintre veteranii vizitaţi a fost generalul de brigadă în retragere Năstase Constantin din Mioveni care, la vârsta de 102 ani, a împărtăşit din experienţele sale de pe front, de pe când avea 25 de ani şi a plecat în război cu Regimentul 19 Infanterie Caracal, în fruntea unui pluton. Cea mai semnificativă expresie, redată cu lacrimi în ochi, a fost: ”După ce-am trecut Nistrul, am îngenuncheat, am sărutat pământul românesc, am rostit Tatăl nostru şi am zis: Astăzi m-am născut a doua oară!”.
Al doilea veteran de veteran de război vizitat a fost Zanfirescu Alexandru care în acest an împlineşte vârsta de 104 ani şi care a luptat în linia întâi fiind îmbărbătat la un moment dat chiar de Mareşalul Antonescu. Din relatările privitoare la acele momente grele ospeţii au reţinut că “ Sentimentul de dragoste de ţară a fost mai puternic decât frica de moarte pe care a simţit-o în momentele grele ale războiului”.
Veteranul de război Deaconul Gheorghe a fost al treilea vizitat şi de la care echipa a aflat modul cum a supravieţuit în tranşee, la trecerea tancurilor ruseşti peste el. Acesta împlineşte în acest an, vârsta de 102 ani.
Ultimul veteran de război vizitat a fost Mihăilă Dumitru care timp de nouă luni a fost preot pe front unde îşi îmbărbăta camarazii încercând să-i convingă că încrederea în Dumnezeu îi va ocroti. În fiecare dimineaţă preotul ţinea o scurtă slujbă, după care plecau la locurile de dispunere pentru reluarea misiunilor. Veteranul nostru a îmbrăcat hainele preoţeşti înainte de începerea războiului şi le-a dat jos la vârsta de 85 de ani. Anul acesta împlineşte vârsta de 102 ani.
Oaspeţi au oferit fiecărui veteran de război câte un buchet de flori, un cadou simbolic şi câte o diplomă de excelenţă din partea Secretarului de Stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului şi a comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ,,BASARAB I” cu promisiunea de a le mai călca pragul şi cu alte ocazii.
M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii