# Premieră şi totodată exemplu de transparenţă academică
Pe 24 iulie, între orele 8-20, va avea loc primul tur al referendumului pentru stabilirea modului de alegere a rectorului Universității Pitești. Referendumul va avea loc la rectoratul UPIT. Membrii cu drept de vot vor avea de ales una dintre cele două variante: fie rectorul este ales direct prin votul comunităţii academice, fie se organizează concurs. Validarea rezultatelor referendumului se va face pe 27 iulie. Dacă nu se vor prezenta 50 +1 din totalul membrilor cu drept de vot, însemnînd toate cadrele didactice titulare şi studenţii din cele 11 consilii ale universităţii, va fi organizat al doilea tur al referendumului pe data de 30 iulie.
În cazul în care se voturile majoritare sunt pentru varianta concursului, asta va însemna că la concursul pentru postul de rector al UPIT poate participa orice candidat din țară care are calificările necesare, în acest caz contând foarte mult proiectul candidatului. În cazul concursului există totuși și riscul ca factorul politic să influențeze câștigătorul.
Procedurile de alegere a noului rector se vor întinde pînă pe 20 februarie, când se încheia în mod normal mandatul lui Ionel Didea.
Preşedintele Senatului, Nicolae Brânzea: „Aş opta pentru concurs”
„Practic, alegerea rectorului este ultima etapă, în lunile octombrie -noiembrie – decembrie fiind desemnarea membrilor consiliilor facultăţilor, alegerea directorilor de departamente etc. Dacă ar fi să mă refer la modalitatea de alegere a noului rector, aş opta pentru concurs“, a precizat recent Nicolae Brânzea, preşedintele Senatului Universităţii din Piteşti.
În orice caz, după ce în ultimii ani a trecut prin perioade foarte tulburi și pline de probleme și scandaluri, Universitatea Pitești are nevoie acum de un rector care să o ducă din nou în topul celor mai performante universități din țară, așa cum a fost în perioada 1996-2004, când au fost atrase sute de proiecte internaționale cu finanțări de milioane de euro.
Denis Grigorescu