PDL nu moare şi nu se predă

de | 25.11.2010 15:25 | Opinii

Mulţi spun că PDL este mort din punct de vedere electoral. Sunt suficiente motive care să-i determine să creadă că democrat-liberalii nu vor mai ieşi din fundătura în care au intrat. Eu zic să nu ne grăbim, totuşi, să le cântăm prohodul politic. Este posibil ca PDL să guverneze şi după 2012.
Aparent, lucrurile sunt tranşate: viitoarele alegeri parlamentare ar urma să aducă la Palatul Victoria o alianţă PSD-PNL. Rezultatele sondajelor arată acum că PDL nu va mai prinde trenul guvernării. Acum, la capătul unei perioade în care Traian Băsescu şi Cabinetul Boc au călcat în picioare salariile bugetarilor şi veniturile privaţilor, provocând mânia poporului împotriva preşedintelui, a primului-ministru şi a Partidului Democrat Liberal. Dar peste un an, care vor fi rezultatele barometrelor de opinie?
PDL se va face luntre şi punte ca să recupereze anul viitor din terenul pierdut. Veţi auzi nu doar de revenirea salariilor mai aproape de nivelul care exista înainte de reducerea lor cu 25%. Sunt convins că Băsescu şi ai lui vor apela şi la măsuri populiste. Mult trâmbiţata reformare a statului va fi abandonată. Prioritate absolută va avea creşterea PDL în sondaje.
La fel de convins sunt că Traian Băsescu îl va schimba pe Emil Boc de la conducerea Guvernului. Se va întâmpla, cel mai probabil, cu un an sau cu ceva mai puţin înainte de parlamentare. Boc este omul de sacrificiu, cel care încasează, şi care încă mai are de încasat, înjurăturile populaţiei. Democrat-liberalii nu vor face imprudenţa să intre în precampania electorală cu Emil Boc premier. Va fi înlocuit cu un altul, nu neapărat din PDL, poate un tehnocrat, care se bucură de credibilitate în ochii opiniei publice.
Anticipez că în 2012 salariile bugetarilor vor creşte, iar fiscalitatea va fi diminuată. Traian Băsescu şi PDL se vor bate cu pumnii în piept, lăudându-se că atât majorarea salariilor, cât şi scăderea taxelor şi a impozitelor sunt consecinţe ale politicii reformatoare a guvernării portocalii. Chiar dacă motivul va fi, de fapt, cu totul altul, exclusiv de natură electorală, impactul asupra populaţiei se va dovedi unul semnificativ, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte situaţia din sondaje a Partidului Democrat Liberal.
După primul tur de scrutin al prezidenţialelor din 2009, când toate calculele îl dădeau învingător pe Mircea Geoană, am scris că pesediştii şi peneliştii ar trebui să fie prudenţi, să nu se repeadă să-şi proclame victoria şi să nu-l subestimeze pe Traian Băsescu. Ce a ieşit, ştim cu toţii. Poate că PSD şi PNL au învăţat din experienţa respectivă. Dacă da, ar fi cazul să nu considere definitivă prăbuşirea din sondaje a PDL şi să nu fie atât de siguri că Partidul Democrat Liberal nu se va afla la guvernare şi după scrutinul din 2012. Credeţi că Băsescu, a nu se uita – preşedinte până în 2014, va accepta un guvern care să nu includă şi PDL? (Mihai Paul Codunas)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

„Divorțul anului” la Teatrul „Alexandru Davila”
„Divorțul anului” la Teatrul „Alexandru Davila”

Cuplul Monica Davidescu și Aurelian Temișan joacă la Pitești Spectacol la Teatrul „Alexandru Davila”, luni, 30 mai, de la 19:30. Va fi pusă în scenă cea mai recentă producție a Companiei de Teatru Concordia, comedia „Divorțul anului”. Joacă Monica Davidescu, Ovidiu...

PSD Argeș anunță noi investiții pentru Câmpulung
PSD Argeș anunță noi investiții pentru Câmpulung

Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Ivan și Sergiu Cicu, consilieri lacali ai PSD Câmpulung, au susținut azi o conferință de presă la sediul PSD Câmpulung Mușcel.  Cu acest prilej, Marius Nicolaescu a făcut o radiografie a...


Loading RSS Feed