# Potrivit liderului sindical Adrian Voica, acuzațiile sunt de fals, trafic de influență și primire de foloase necuvenite
Dosarul în care procurorii Anticorupţie verifică legalitatea acordării celor 238 de gradaţii de merit din anul 2013, pe vremea când şef al ISJ Argeş era liberalul Florin Gardin, are la bază, conform unor surse juridice, patru denunţuri ale unor dascăli nemulţumiţi de faptul că, la anumite discipline, au primit sporul salarial persoane care nu s-au evidenţiat cu nimic în învăţământ. Potrivit lui Adrian Voica, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Muntenia, în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar fi ajuns patru reclamaţii ale unor cadre didactice din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi tehnic. Capetele de acuzare în acest dosar ar fi fals în documente, care ar fi favorizat obţinerea gradaţiei, trafic de influenţă şi obţinerea de foloase materiale necuvenite. Şi cum gradaţia de merit reprezintă un spor salarial de 25% care se atribuie pe o perioadă de cinci ani, ar fi vorba de fraudarea bugetului public cu aproape 8.000 de euro de persoană. Surse din cadrul ISJ Argeş susțin că ar fi fost deja chemaţi la DNA, pentru a fi audiaţi, o parte din foştii inspectori de specialitate, e vorba de liberalii care au părăsit instituţia după demiterea lui Florin Gardin.
În aprilie anul trecut, DNA a ridicat CV-urile dascălilor care au primit gradaţie
Procurorii de la DNA Pitești au ridicat, încă din aprilie anul trecut, CV-urile educatoarelor şi învăţătorilor care au participat la concurs în 2013, acestea fiind de altfel şi disciplinele unde s-au acordat cele mai multe gradaţii, respectiv 49 gradaţii la învăţători şi 30 la educatori. Printre documentele ridicate de către Anticorupție de la Inspectoratul Şcolar Argeș se regăsesc rapoartele de autoevaluare şi procesele verbale din consiliile profesorale ale tuturor candidaţilor participanţi la concurs la Învăţământ preşcolar şi Învăţământ primar. Un alt aspect interesant este şi faptul că în 2013, în cadrul procedurii de validare în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a listei finale cu gradaţiile acordate, liderul sindical Adrian Voica a refuzat să îşi pună semnătura pe documentul respectiv, în calitate de observator, motivând că a sesizat numeroase nereguli. O parte dintre aceste nereguli, cum ar fi sistemul tip suveică de transfer al diplomelor între cadrele didactice, sunt cercetate acum de procurorii DNA. Potrivit liderului sindical Voica, acelaşi act de studiu de la cursurile de formare profesională, apărea în dosarele mai multor dascăli. Un alt aspect care a ridicat semne de întrebare a fost şi prezenţa pe locuri fruntaşe a unor cadre didactice care nu se remarcaseră cu nimic în învăţământul argeşean. Asta în timp ce foarte mulţi profesori eminenţi nu au primit gradaţie.
„Generalul” Tudosoiu, soţia preşedintelui Tecău şi fata protopopului de Muscel au primit gradaţie de merit
Printre cei care au primit gradaţii de merit în 2013 se regăsesc şi jumătate din inspectorii şcolari de specialitate de la vremea respectivă, în frunte cu actualul şef de la Învăţămât, Dumitru Tudosoiu (foto) – pe atunci adjunct – care a obţinut una din cele 21 de gradaţii acordate la disciplina Educaţie fizică.
La Limba română, din cele douăzeci şi patru de gradaţii puse la bătaie, două au fost adjudecate de actualele inspectoare Cristina Cergan (Limba română) şi Kasiana Vitan-Matei (foto) (Resurse umane), iar una i-a revenit fostului inspector de la activităţi extraşcolare, Gheorghe Floricel. La Limba engleză, a primit gradaţie Loredana Drăcea-Sima, fostă inspectoare la Proiecte educaţionale. Dintre foştii inspectori din timpul mandatului lui Florin Gardin, au mai obţinut sporul salarial Monica Dinu (Arte), Dorina Damaschin (Biologie) şi Gheorghiţă Staicu (Învăţători). O gradaţie de merit i-a fost acordată şi actualei inspectoare de la Management, Simona Teodorescu (soţia lui Dănuţ Teodorescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Piteşti), care la vremea respectivă era inspectoare de specialitate pentru Educaţie fizică.
Dar cea mai revoltătoare situaţie, care a atras probabil şi nemulţumirea profesorilor din judeţ, s-a înregistrat la disciplina Fizică, acolo unde dintre cele zece gradaţii disponibile, patru au fost adjudecate de inspectorii ISJ Argeş. Printre fericiţii beneficiari ai sporului salarial s-au numărat actuala inspectoare pentru Educaţie permanentă, Cristina Tecău (foto), soţia preşedinteluli CJ Argeş, Florin Tecău, şi foştii inspectori liberali Gheorghe Nicula (Învăţământ special şi minorităţi), Ana Moşteanu (Învăţământ particular) şi Olimpia Stoica (Dezvoltarea resursei umane).
De altfel, aproape două treimi din gradaţiile la care şi-a făcut parte Inspectoratul Şcolar le-au revenit liberalilor, în timp ce aripa social-democrată din instituţie a trebuit să se mulţumească cu numai cinci gradaţii de merit.
Iustina Harco-Burcea