Web Analytics

Patronul japonez de la Micromotoare a promis dublarea producţiei şi a numărului de angajaţi

de | 7.06.2018 05:41 | Economie

12 NIDEC02Shigenobu Nagamori, 73 de ani, fondatorul grupului industrial Nidec şi unul dintre cei mai bogaţi japonezi, aflat în vizită la Micromotoare, a spus că investiţia grupului în producţia de motoare electrice în judeţul Argeş va ajunge la 100 de milioane de euro. Grupul japonez este acum proprietarul fostei fabrici Ana Imep, pe care a preluat-o acum doi ani de la omul de afaceri George Copos.

Nagamori: „Vom avea aici departament de cercetare”

„Această fabrică este momentan axată pe producţie, însă vom avea aici departament de cercetare, vânzări şi aşa mai departe. Creşterea scalei acestei fabrici nu se poate face fără o întreagă clasă de manageri. Doar o fabrică nu ajută foarte mult ţara. În momentul în care vom face un departament de cercetare, atunci va începe să fie un ajutor solid pentru România“, a spus miliardarul japonez Shigenobu Nagamori, fondator şi CEO al grupului Nidec, în cadrul evenimentului oficial de inaugurare a investiţiei japoneze din judeţul Argeş. Fabrica de motoare Nidec Global Appliance România (fosta ANA Imep) îşi va dubla producţia până în 2020 şi va ajunge pe termen scurt la 1.000 de angajaţi, faţă de 500 în prezent.

Statul român favorizează doar companiile foarte mari

12 NIDEC01Miliardarul japonez Shigenobu Nagamori a spus că părerea sa este că statul român favorizează investiţiile companiilor mari, astfel fondurile nu ajung şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care sunt baza economiei.
„Gândiţi-vă, că prin acordarea acestor fonduri doar companiilor mari, companiile mai mici nu mai vin să investească, acestea fiind baza economiei. Din punctul ăsta de vedere, consider că România are un handicap. Noi am făcut cerere pentru finanţare guvernamentală şi anul trecut şi anul acesta şi de fiecare dată am fost respinşi din cauză că au fost acordate unor companii care au făcut investiţii foarte mari. Şi noi vrem să facem investiţii foarte mari, însă unde ni se oferă nişte avantaje.”

Nagamori: „Dacă am fi găsit mai mulţi oameni, nu am fi avut nevoie de automatizări”

Shigenobu Nagamori a ţinut să sublinieze că era tehnologiei nu înseamnă înlocuirea mâinii de lucru, ci doar o completare a lipsei acerbe a forţei de muncă: „În momentul de faţă suntem preocupaţi să facem rost de oameni şi acesta este motivul pentru care am încercat să automatizăm cât am putut încă de la început. Dacă am fi găsit mai mulţi oameni, nu am fi avut nevoie de automatizări”. Fabrica din Ştefăneşti are în acest moment 500 de angajaţi şi produce anual 4 milioane de motoare, însă planurile conducerii sunt să dubleze numărul angajaţilor şi producţia până în 2020.

Lider sindical: „Mi-a fost jenă de jena lui Copos, dacă a avut-o!”

O prezență insolită în timpul vizitei lui Shigenobu Nagamori la Pitești a fost cea lui George Copos, cel care a deținut fabrica de motoare electrice timp de 20 de ani până în 2016, fabrică despre care toți cei avizați spun că ajunsese în pragul colapsului în momentul preluării de către cei de la Nidec. Referitor la aceasta, liderul de sindicat Florian Stănculescu ne-a spus: „Era și Copos acolo, nu știu de ce a venit, l-am ocolit, mi-a fost mie jenă de jena lui, dacă o fi avut-o… Cineva chiar l-a întrebat pe Nagamori de ce Copos n-a făcut în 20 de ani ce au făcut japonezii în 2 ani, dar întrebarea era de fapt pentru Copos”.Legat de primul contact cu noul patron, sindicalistul ne-a declarat: „L-am întrebat dacă dublarea producției și investițiile anunțate se vor regăsi și în nivelul salariilor angajaților și, implicit, în viața lor de zi cu zi. Am primit un răspuns mulțumitor, așteptăm acum să se concretizeze în timpul negocierilor din august.”

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii