Web Analytics

Patronul de la Ciobănaşu’ a fost turnat la DNA de Nuţu Cămătaru

de | 23.07.2014 18:03 | Dezvăluiri

# Tovărășia lui proverbială cu țiganii l-a îngropat pe „Țil” Popescu # Cunoscutul interlop a recunoscut că el a împrumutat-o cu bani pe soția denunțătorului Costel Vlad, zis Țaganu’, ba chiar a  fost de față la hotelul Muntenia din Pitești atunci când Țil Popescu a primit șpaga de 50.000 euro pe care avocatul Cocaină trebuia s-o dea mai departe unui judecător de la Tribunalul Argeș.

DNA Pitești i-a trimis în judecată pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență, pe avocatul Aurică Cocaină din Baroul Argeș și pe omul de afaceri Constantin „Țil” Popescu, patronul Restaurantului „Ciobănașul” din Câmpulung. Scandalul, în care DNA vizează și un judecător de la Tribunalul Argeș, a pornit de la denunțul unui interlop, Costel Vlad, zis „Țaganu”, un apropiat al temutului Nuțu Cămătaru, liderul clanului „Cămătarilor”. Miza acestui caz de corupție o constituie suma de 50.000 de euro, bani împrumutați de „Țaganu” de la Nuțu Cămătaru, pentru a-și cumpăra libertatea de la completul de judecată de la Tribunalul Argeș. Din completul asupra căruia planează suspiciunea că l-ar fi eliberat, în contul sumei de 50.000 de euro, pe interlopul „Țaganu”, au făcut parte Irina Lazăr, Gheorghe Neacșu și Ioan Fundătureanu.

Martorul Nuțu Cămătaru a povestit la DNA cum a dat șpaga la hotelul Muntenia din Pitești

Cei 50.000 de euro reprezintă, conform rechizitoriului procurorilor anticorupție de la Pitești, suma pretinsă de către avocatul Aurică Cocaină de la soția interlopului Costel Vlad, pe care îl reprezenta ca apărător într-un proces la Judecătoria Curtea de Argeș. Cocaină ar fi cerut acești bani pentru a obține acesteia eliberarea condiționată a lui „Țaganu”, lăsându-i de înțeles că ar putea aranja un blat cu unul dintre judecătorii de la Tribunalul Argeș, unde se judeca recursul împotriva menținerii măsurii arestării preventive. Rolul omului de afaceri Țil Popescu în scenariul infracțional ar fi fost de intermediar între avocat și familia lui Costel Vlad, adică soția, Gherghina, și fiul, Doru.
Inițial, femeia i-ar fi spus avocatului că suma este foarte mare și că nu are acești bani. Ulterior însă, văzând că recursurile cu privire la menținerea măsurii arestării preventive a soțului său sunt respinse unul după altul de către Tribunalul Argeș, Gherghina Vlad s-a decis să facă rost de banii pretinși de avocat pentru a cumpăra libertatea soțului său, gândindu-se că altă cale nu există pentru acesta. După ce s-a consultat cu Costel Vlad, Gherghina și Doru Vlad au apelat la cămătarul Ion Balint, cunoscut ca Nuțu Cămătaru, de la care au luat o parte din bani, cu camătă, iar pentru restul au amanetat cele două autoturisme ale familiei. Traseul pe care l-au urmat banii este descris chiar de către Nuțu Cămătaru în declarația pe care a dat-o la DNA în dosarul privindu-i pe Aurică Cocaină și Țil Popescu. Ion Balint ar fi declarat procurorilor că Doru Vlad l-ar fi rugat să-l însoțească la Pitești, pentru a nu i se întâmpla ceva cu banii. Întâlnirea dintre Doru Vlad, fiul lui Țaganu, și Țil Popescu a avut loc la Hotelul Muntenia, de față fiind și Ion Balint. Țil Popescu l-ar fi asigurat pe Doru Vlad că banii vor ajunge la judecătorul care are, la recurs, dosarul tatălui său și că acesta va fi eliberat în câteva zile pe motive medicale. Doru Vlad i-a spus lui Țil Popescu că, în cazul în care nu se rezolvă cu eliberarea tatălui său, vrea ca banii să-i fie restituiți, dar omul de afaceri, l-a asigurat că problema e ca și rezolvată și că Costel Vlad va fi eliberat la recurs, când din completul de judecată va face parte și magistratul cu care Aurică Cocaină ar fi avut aranjamentul. Prețul libertății lui Costel Vlad, cei 50.000 de euro, au fost înmânați lui Țil Popescu de către Doru Vlad chiar de față cu Nuțu Cămătaru, pe 24 octombrie 2010.

Dacă Țil și Cocaină n-au dat banii mai departe, la judecător și i-au oprit pentru ei?

La două zile după acest moment, Costel Vlad era pus în libertate de către completul alcătuit din judecătorii Irina Lazăr, Gheorghe Neacșu și Ioan Fundătureanu, de la Tribunalul Argeș, prin admiterea recursului acestuia și înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a interdicției de a nu părăsi țara. Dintre cei 11 inculpați judecați în stare de arest preventiv în dosarul lui Costel Vlad, de la Judecătoria Curtea de Argeș, singurul pus în libertate a fost acesta, în timp ce recursurile celorlalți zece au fost respinse de același complet ca nefondate. Evident, întrebarea care se pune este: a fost sau nu a fost cumpărat verdictul completului de judecată? A fost sentința dată de cei trei judecători una imparțială și neinfluențată sau a fost una cumpărată?
Făcând legătura cu faptul că Țil Popescu l-a asigurat pe Doru Vlad că tatăl său va fi eliberat pe motive medicale, avocatul Aurică Cocaină ne spusese, în cadrul interviului din 28 mai, că chiar dânsul a solicitat, în dosarul clientului său, efectuarea unei expertize medico-legale privind starea de sănătate a acestuia: „Existau acte medicale de la București, de la Ialomița parcă, de pe-acolo… de la Călărași. Și îmi spunea nevastă-sa că numai cu aprobare de la penitenciar putea să-i ducă medicamente. Și-atunci i-am zis: «Păi ce? E bolnav?» «Da, e foarte bolnav.», mi-a spus. «Dă, doamnă, actele medicale încoa’!» Mi-a dat actele medicale, am cerut efectuarea unei expertize, mi-a admis efectuarea unei expertize medico-legale de către o comisie formată din mai mulți medici: medicul penitenciarului, medic de specialitate pentru bolile lui… Și aceștia au spus că nu-și asumă responsabilitatea pentru ca tratamentul să se facă în rețeaua penitenciară.”
Avocatul Aurică Cocaină neagă categoric – și a negat și în interviul pe care l-a acordat Jurnalului de Argeș pe 28 mai, după reținerea sa de către DNA – că ar avea vreo legătură sau vreun aranjament cu judecătoarea Irina Lazăr, la care, spunea avocatul, că ar fi făcut referire procurorul de caz în instanță că ea ar fi cea cu care ar fi fost aranjat blatul pentru eliberarea lui Vlad. Ar mai fi o variantă ce poate da naștere la speculații, aceea ca Țil Popescu și avocatul Cocaină să-i fi tras țeapă lui „Țaganu” și să-și fi oprit banii pentru ei, fără să-i mai dea la vreun judecător.
În ce-l privește pe Costel Vlad, acesta s-a considerat păcălit când, la 7 luni de la eliberarea sa de către Tribunalul Argeș și judecarea sa în stare de libertate, s-a pomenit condamnat definitiv, de către Judecătoria Curtea de Argeș, la 14 ani de închisoare cu executare. Cu alte cuvinte, Țaganu și-a cumpărat 7 luni de libertate cu 50.000 de euro.
Adriana Gândilă

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii