# 42 de elevi din Piteşti au ajuns la Pediatrie şi fiecare parte implicată vede altceva # Elevii Şcolii „I.L. Caragiale” susţin că ar fi servit la masă şi copănele de pui cu orez # Inspectorii DSP Argeş nu au găsit în frigiderele firmei de catering probe din pulpele de pui şi au sancţionat societatea pentru nepăstrarea tuturor probelor # Amendată de DSP cu 1000 lei pentru nepăstrarea probelor, Carmen Chiliment contestă indirect amenda, declarând că acele probe trebuie păstrate doar 48 de ore: ”Probele acelea, dacă era după lege, nici nu mai trebuia să fie acolo”
42 de elevi ai Şcolii „I.L. Caragiale” din Piteşti au ajuns duminică la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce consumaseră în urmă cu trei zile mâncare preparată de firma SC Roxy Cris Chilim SRL, care asigură servicii de catering pentru unitatea şcolară. Trei dintre copii au fost transferaţi în capitală, doi la Spitalul „Marie Curie”, iar altul la Spitalul „Matei Balş”. Pentru o parte dintre micuţii consultaţi, medicii au confirmat prezenţa adenovirusului. Ceea ce este neclar în toată această poveste e componenţa meniului care le-ar fi cauzat copiilor probleme digestive. Pe de o parte, patroana firmei de catering susţine că micuţii ar fi avut în farfurie piept de pui la grătar cu pilaf de orez şi salată de varză. Asta în timp ce elevii au declarat, sub semnătura mamelor, că ar fi mâncat copănele de pui cu pilaf de orez sau piure de cartofi. Numai că inspectorii DSP nu au găsit în frigiderele societăţii probe din pulpa de pui şi din salata de varză servită copiilor, motiv pentru care au aplicat şi o amendă de 1.000 lei pentru nepăstrarea tuturor probelor.
42 de copii de la Şcoala nr. 16 din Piteşti au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat mâncarea servită la şcoală. Micuţii au vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. Meniul care le-ar fi cauzat probleme digestive ar fi constat în mămăliguţă cu brânză şi smântână, carne de pui la grătar cu pilaf de orez, salată de varză, iar ca desert, o prăjitură. Directorul şcolii, Alin Vlad, ne-a precizat că elevii iau masa la şcoală doar patru zile pe săptămână, respectiv de luni până joi şi că un astfel de meniu costă 10 lei pe zi. Societatea Roxy Cris Chilim SRL asigură şcolii servicii de catering din anul 2008 şi până acum nu ar fi existat astfel de probleme. Până la soluţionarea anchetei epidemiologice şi depistarea sursei de îmbolnăvire a copiilor, firma şi-a autosuspendat activitatea, începând cu 6 martie a.c.
„Generalul” Tudosoiu: „Societatea respectivă are două contracte: unul cu Primăria Piteşti pentru închirierea spaţiilor şi altul cu Asociaţia de părinţi pentru a duce hrană copiilor”
„Generalul” Dumitru Tudosoiu ne-a precizat că şi Inspectoratul Şcolar va demara o anchetă în ceea ce priveşte îmbolnăvirea copiilor de la Şcoala nr. 16. „Ancheta noastră este însă una strict procedurală. Vrem să vedem dacă în programul step-by-step s-au respectat metodologia de desfăşurare a programului şi procedurile interne în programul care asigură educaţia copiilor şi cea privind servirea mesei”, ne-a comunicat Dumitru Tudosoiu. Acesta ne-a mai explicat că firma care asigură servicii de catering la Şcoala „I.L. Caragiale” are un contract cu Asociaţia de părinţi pentru servirea mesei de prânz elevilor şi un alt contract cu Primăria Piteşti, de închiriere a două spaţii din incinta unităţii şcolare, respectiv spaţiul care deserveşte bucătăria şi cel unde este amenajată sala de mese. Întreaga afacere ar fi pornit de la un chioşc pe care societatea respectivă îl avea în curtea şcolii. Odată cu apariţia programului after-school, firma s-a extins, oferind şi servicii de catering pentru masa de prânz, prin amenajarea unei bucătării şi a unei săli de mese în incinta şcolii.
Părinţii de la Şcoala nr. 16 au fost contactaţi telefonic de învăţătoare şi sfătuiţi să meargă cu micuţii la spital
Şeful ISJ Argeş ne-a mai spus că, după apariţia primelor cazuri de îmbolnăvire, le-a cerut învăţătoarelor de la Şcoala „I.L. Caragiale” să ia legătura telefonic cu părinţii, să le explice că există un focar de infecţie şi cum se manifestă boala şi să îi sfătuiască să meargă de urgenţă la spital dacă micuţii au simptomele specifice. „Duminică am mers la şcoală şi am vorbit cu doamnele învăţătoare şi sper că am făcut bine, chiar dacă unii zic că nu. Le-am rugat pe doamnele învăţătoare să sune părinţii şi să le spună tuturor despre situaţia pe care o avem şi care sunt simptomele”, ne-a povestit Dumitru Tudosoiu.
Cazul putea fi de o gravitate nemaiîntâlnită: între 120 și 190 copii servesc masa zilnic
Directorul Şcolii „I.L. Caragiale”, Alin Vlad, ne-a explicat că serviciul de catering este externalizat din 2008 şi că până acum nu au existat probleme în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor. „Eu când am venit în această şcoală, am găsit firma aici. La şedinţele cu părinţii, am întrebat dacă sunt mulţumiţi de activitatea de servire a mesei. Ei au spus că da, e în regulă şi că doresc să păstreze acest contract. Firma serveşte masa în strictă legătură cu Asociaţia de părinţi. Numărul de copii care servesc masa este variabil, pentru că unii mai lipsesc. În general este în jur de 120-130 şi 180-190 maxim. Am înţeles că joi ar fi mâncat 180 de copii”, ne-a spus directorul Alin Vlad. „Vinerea copiii nu mănâncă la şcoală. Vinerea trecută, două clase au mâncat într-adevăr la fast-food, la McDonald’s. În altă parte nu au fost, cel puţin nu organizat. Poate cu părinţii… Aşteptăm să vedem ce vor spune organele abilitate. Joi (n.red. 10 martie a.c.) o să aflăm rezultatele. Şi copilul meu a mâncat joi la şcoală, dar nu are nimic”, ne-a mai precizat directorul Şcolii nr. 16.
Sorina Honţaru, directoarea DSP Argeş: „Unii dintre copii spun că au mâncat piure, alţii spun că au mâncat pilaf”
Iată ce ne-a declarat şi directoarea DSP Argeş, Sorina Honţaru, pe marginea acestui subiect: „Toţi copiii au ca punct comun masa de joi, de la Şcoala nr. 16. Nu verificăm alte surse, pentru că verificăm punctul comun unde au consumat toţi cei care s-au îmbolnăvit, nu unde au mai consumat, că aşa au mai mâncat vineri şi sâmbătă şi acasă. Luăm şi casele?! Joi au mâncat brânză cu smântână şi mămăliguţă, carne de pui cu garnitură şi salată de varză cu morcov şi prăjitură. Unii dintre copii spun că au mâncat piure, alţii spun că au mâncat pilaf. Copiii pot să încurce pilaful cu piureul. Unii spun că ar fi fost piept de pui la grătar, alţii pulpe de pui, deci e carne de pui. Din ancheta copiilor, sub semnătura mamelor, sunt şi pulpe, şi piept. S-au dat de către DSP două amenzi în valoare totală de 2.000 lei societăţii respective, una pentru neefectuarea triajului corespunzător şi cealaltă pentru nepăstrarea tuturor probelor. Nu am găsit salata de varză şi nici proba de pulpă de pui”.
Carmen Chiliment, patroana firmei de catering: „Din punctul meu de vedere, nu cred că este de la mine pentru că ştiu cum şi cu ce marfă lucrez”
Ce spun şi reprezentanţii firmei care prepară şi serveşte hrana copiilor de la Şcoala „I.L.Caragiale”? Carmen Chiliment, patroana societăţii Roxy Cris Chilim SRL susţine că nu a mai avut probleme până acum şi e convinsă că nu mâncarea preparată de ea e sursa îmbolnăvirii copiilor.
„Aştept în continuare să aflu adevărul. Sunt cea mai interesată dintre toţi. Niciodată n-am păţit aşa ceva! Din punctul meu de vedere, nu cred că este de la mine pentru că ştiu cum şi cu ce marfă lucrez. Avem furnizori, firme care ne aduc alimentele. Le-am prezentat şi domnilor de la Sanepid toate documentele, facturile, de unde am luat brânza, smântâna şi carnea. De-atâţia ani, n-am avut nicio problemă şi acum a venit peste mine… Am suspendat activitatea pentru a afla care este situaţia. S-a creat o întreagă tevatură, o încurcătură cu copănelele, cu pieptul. Domnii de la Sanepid au găsit piept de pui cu pilaf în frigider, cu brânză şi smântână. Au luat probele. Am avut piept la grătar, nu copănele şi pilaf de orez, nu piure. Acum aştept rezultatul. La ora asta nu mă interesează cifra de afaceri, mă interesează copiii să fie bine, dar şi imaginea mea, pentru că m-au denigrat cu copănelele stricate. Sunt aberaţii! Sunt mamă şi am pus foarte mult suflet, de-asta îmi pare cel mai rău, că am muncit şi am vrut să fie totul cum trebuie. Nu am contracte cu alte şcoli, cu toate că am mai fost solicitaţi, dar am zis că nu pot să mă împart şi aici şi acolo. Eu ceea ce fac vreau să fac bine. Din salata de varză nu am oprit probe. Dar oricum probele au valabilitate 48 de ore. De joi, de la ora 12 până duminică la 10, 11 erau 72 de ore. Probele acelea, dacă era după lege, nici nu mai trebuia să fie acolo”, ne-a declarat patroana societăţii care a preparat şi servit hrana copiilor de la Şcoala „I.L. Caragiale”.
Material realizat de Iustina Harco-Burcea
*** *** ***
Prefectul Cristian Soare: „Blocul alimentar, cât și sala de mese nu prezintă condiții pentru prepararea și servirea mesei pentru 182 de copii, ci doar pentru 30”
Despre situația copilașilor a vorbit și prefectul Cristian Soare care a precizat că activitatea de servire a mesei în cadrul programului step by step a fost deficitară: „Am fost personal la Școala nr. 16 duminică (nr. 6 martie) și o spun public că nu mi-a plăcut modul în care este organizată activitatea de servire a mesei în cadrul programului step by steep pentru copiii de aici. Atât blocul alimentar, cât și sala de mese nu prezintă, în opinia mea, condiții propice pentru prepararea și servirea mesei în cadrul acestui program și mai ales pentru un număr atât de mare de copii care au servit masa și anume 182, deși inițial serveau masa doar 30 de copii”, a adăugat prefectul Cristian Soare. Acesta a precizat că DSP-ul a făcut ultimul control la Școala nr. 16 din Pitești în toamna anului trecut, dar nu s-au descoperit nereguli, ci doar s-a constatat că există condiții de servire a mesei pentru doar 30 de copii. Pentru a se asigura că astfel de evenimente nu se mai repetă, prefectul județului Argeș a cerut Inspectoratului Școlar și primăriilor din județ să comunice toate unitățile de învățământ din județ în care se servește masă pentru copii și verificarea acestora. Alex Vlaicu