Evenimentele de după 24 noiembrie 2024, unice în istoria țării noastre și probabil de pretutindeni, o adevărată „molimă socială” care a cuprins întreaga societate, m-au determinat să renunț la tema pe care o aveam în vedere, „o lege a Pieței Funciare”, și să consemnez câteva lucruri, din istorie, care au condus la adevăratul haos pe care îl trăim, în dorința și speranța că undele cutremurului care încă se propagă vor determina o clasă politică „resetată”, cu mai mare responsabilitate. Voi folosi o sursă apropiată. O cuvântare (Extras) în Parlamentul României, din 1 iulie 1931, a unui deputat de Gorj, în prezența prim-ministrului, prof. N. Iorga, Maniu, Brătianu. Prilejul l-a constituit Răspunsul la Mesajul Tronului, cum se obișnuia în epocă.
„Politicianismul de până acum a făcut ca, în această țară, poporul ursit de Dumnezeu să joace un rol istoric în concertul celorlalte popoare, să fie împărțită în două tabere: una jos, de muncă, care trăiește în durere și suferință; și alta sus, la conducere, care trăiește în ură, patimă și în intrigă… Toate mijloacele de luptă ale politicianului duc la ură de moarte, la intrigă și la destrămare. Ei fac caz în orice ocazie de patriotismul lor, dovedind astfel că nu-l au!… Distrugeți politicianismul și lucrurile în țara noastră se vor îndrepta… Partidele politice ca să fie de folos statului, să-și facă primenirea morală cu orice sacrificii de moment, să se curețe de oamenii de afaceri, de elementele dizolvante care activează prin intrigă și ură pentru destrămare, să facă acțiune constructivă de luminare a cetățeanului pentru țelurile ce au, să nu facă acțiune negativă de defăimare a adversarilor. Prin modul cum partidele politice au activat până acum, prin campanii de defăimare reciprocă, a făcut să se acrediteze în opinia publică că ele sunt simple bande organizate ca să exploateze în folosul lor veniturile statului.
Partidul politic închegat în jurul unei ideologii, având ca concepție o doctrină și la bază un program, este absolut necesar vieții constitutive de stat cu condiția să se facă singur necesar prin acțiunea de luminare a păturilor largi ale poporului și prin îndrumarea lor pe cărările urmate de el. Partidele politice au fost orbite de patima puterii, au urmărit distrugerea reciprocă, cu schimbarea regimurilor, tot felul de sisteme au fost inventate ca să nu rămână nimic în picioare din ce-a făcut adversarul, așa am ajuns la situația nenorocită că poporul, cel mult țărănimea și muncitorii din toate ramurile de activitate se găsesc azi în fața unei clase conducătoare împărțită în tabere de ură incapabilă să conducă statul!… S-a ajuns la această situație nenorocită din pricină că conducătorii n-au pus urechea la pământ să audă și să înțeleagă freamătul suferințelor poporului. Parlamentele au fost formate din nepoți, din fini, din oameni de casă și club, situațiile au fost tot asemenea deținute, aceștia au fost incapabili să prevină pe protectorii lor. Ba din contră, ca să le gâdile orgoliul, le-a spus că poporul e fericit și că se prăpădește de dragul conducătorilor lui!”.
În acest moment intervine prof. N. Iorga, prim-ministru: „Dar e de mirat cum poți afirma, d-le Isac, lucrurile acestea. Eu nu aș vrea să am conștiința d.tale față de poporul românesc, pe care îl înfățișezi așa, semănând anarhia și ura împotriva statului și împotriva claselor conducătoare. Cuvintele acestea vor ajunge la public și când vor fi citite va fi ca un îmdemn către cele mai urâte fapte împotriva ordinei”.
Răspuns Ion D. Isac: „Sunt dator să spun adevărul și răspund la ceea ce spuneți d-voastră, că poporul român își iubește conducătorii și țara. Mă surprinde, d-le prim-ministru, că interpretați în sensul acesta realitatea pe care v-o pretind. Poporul român își iubește conducătorii, așteaptă însă de la conducători să ia măsuri bune pentru el”.
Prof. N. Iorga: „Vorbește așa, dragă!”. Au trecut 95 de ani de atunci, un Război Mondial, comunismul, ’89, tranziția, aderarea la UE și încă nu s-a pus urechea pentru a se auzi freamătul adevărat, complexele probleme, Majore, care se impun de urgență rezolvate. Altfel, nu vom învăța nimic de la istorie, de la cutremurătorul semnal dat, pericolele stând la pândă, chiar Amplificându-se!
Dr. ing. Ilarie Isac
N.B. De recitit și „Purgatoriu (I)”
Citește și Pastila de frumos. Purgatoriu?
Citește și Pastila de frumos. Nu ne-am definitivat, încă, o cale
0 Comentarii