Web Analytics
scris joi, 02.12.2021

Pastila de frumos. File de istorie. SimfoMANIA. Pentru frumosul adevărului

Nașterea Simfoniei Lalelelor s-a produs în 1977, aprilie, printr-o întâlnire providențială între: spectacolul oferit de o colecție de 58 varietăți de lalele, dumnezeiesc și maestru așezate pe peluzele din jurul Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești, și un admirator care văzuse lalelele la ele acasă, în Olanda. Și care a făcut un stagiu de 9 luni în Grădinile Versailles, participase la cele două expoziții internaționale de horticultură, de la Erfurt și Hamburg din cele două Germanii, și care vizionase numeroase grădini botanice din marile orașe ale lumii ș.a. Întâlnirea a fost privată, fără nicio comandă politică, fără martori, fără vreo comisie sau „staff”, rezultând conceptul și ceea ce denumim azi Simfonia Lalelelor.

Pastila de frumos. File de istorie. SimfoMANIA. Pentru frumosul adevărului

Nu am cunoscut în epocă un salariat de la Administrația spațiilor verzi, Mircea Pungoci, care s-a străduit, animat de o dorință diabolică, să devină fondator al Simfoniei; nici pe istoricul Petre Popa, care, în presa argeșeană s-a declarat „inițiator” al Simfoniei, sau, cu alt prilej, membru al “staff-ului”!? Simfonia Lalelelor nu a apărut în Pitești din neant, fără nicio noimă, ca o simplă serbare populară! A avut la bază un concept pentru o manifestare a spiritului, culturală, tehnico-științifică, de mare ținută, chiar internațională, perenă, dovadă preocuparea de a-și zidi o proprie infrastructură, de gen, pretabilă, începută din 1979, prin realizarea, la Valea Teilor, a unui Parc-Expoziție Națională Horticolă Permanentă, inclusiv o grădină botanică. Primele ediții au urmat cursul către înălțimi, determinând – spre meritul ei – o dezmorțire, o trezire a sentimentelor pentru frumos, pentru spațiile verzi, pentru flori, în toate orașele țării și chiar crearea unui for național de coordonare – Comisia Națională pentru Floricultură și Dendrologie – inclusiv cu sprijinul condeiului nostru.

Citește și Pastila de frumos. Laleaua „Tulipa” – File de istorie – Tulipomania (I)

Din nefericire, și-au făcut apariția micimea omenească, frustrarea, care, în edițiile următoare, treptat, au împiedicat evoluția spre permanentă elevare, conducând Simfonia către o sărbătoare populară, de veselie, cu caracter pronunțat administrativ, comercial, cu mult iz politic! Ajungându-se chiar, în 2017 – primar Cornel Ionică – la a se renunța la esență, la Expoziția Dendro-Floricolă, pentru a se reveni apoi, la presiunea presei. Viitorul Simfoniei Lalelelor, ca o manifestare culturală de înalt nivel intelectual, înscrisă în Calendarul european al manifestărilor de gen, este în pericol; unele semnale din actualitate mă îngrijorează. Detalii concrete despre acțiunile SimfoMANIAcilor, care au determinat starea Simfoniei din ultimele ediții, impunând instituirea unui statut, cu responsabilități, pentru un nou început al Simfoniei Lalelelor, în ediția următoare.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Laleaua-Tulipa. File de istorie. Tulipomania (II)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită