Web Analytics

Partidele şi-au scos în vitrină candidaţii la Parlament

de | 22.10.2020 13:17 | Opinii

Cum se văd listele parlamentare din Argeș? Ce au înțeles partidele din lecția votului de la locale? Cine sunt vechii și noii candidați? Cine a fost scos de pe liste și de ce? Cu trei nume noi propuse, PSD are cea mai consistentă infuzie pe locurile eligibile. Inginerul Nicolae Pavelescu, lider sindical la Dacia, tânărul doctor piteștean Remus Mihalcea, manager al Spitalului Clinic Colentina și unul dintre cei mai promițători medici din țară, și, nu în ultimul rând, profesorul Ovidiu Puiu, rectorul Universității ”Constantin Brâncoveanu”. La o primă ochire, PSD și echipa condusă de Ion Mînzînă fac revoluție pe lista parlamentară, primenind-o în procent de 50%. Iar ca s-o primenească, au scuturat-o mai întâi de praf până au căzut de pe ea câteva fețe palide din mezozoicul social-democrației argeșene, cu trei și patru mandate pe card, precum Șerban Valeca, Radu Vasilică și Gheorghe Marin de la Muscel. În ceea ce-i privește pe cei trei new entry de pe lista PSD, din punct de vedere tactic Mînzînă & comp au jucat-o foarte dibaci. În sensul că, pentru prima oară în istoria PSD Argeș, stânga oferă muncitorimii argeșene o reprezentare la vârf, căci ce poate fi mai reprezentativ decât poziția 2 pe listă la deputați pentru președintele celui mai mare și mai respectat sindicat din țară, cel de la uzina Dacia? La fel, sănătatea e reprezentată de un doctor și un manager care conduce al doilea spital ca mărime din București, un oraș în oraș, cum e Colentina, iar învățământul e reprezentat la nivel de top management de tânărul, dar foarte titratul rector de la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu”.

Citește și articolul: Mesajul liderului sindical Nicolae Pavelescu, către salariații de la Dacia, la despărțire: „Să fie convinși că legislația muncii va fi modificată”

 

Aproape nu crezi că PSD Argeș a avut puterea să se reinventeze și să adauge celor care au rămas pe liste și care au performat cu rezultatul fabulos de la locale, în frunte cu deputata Simona Bucura Oprescu, alte trei nume nu doar noi, ci cu identități profesioale solide și venind din medii diferite, care sigur vor agrega voturi în plus la zestrea deja inerțială în Argeș a social-democraților.
La PNL nu contestă nimeni faptul că listele la Camera Deputaților și Senat se deschid cu președintele Adrian Miuțescu și deputatul Dan Bica, liderii de facto ai filialei. Prezențe fresh pe listă, chiar dacă pe locuri mai greu eligibile sunt dr. Tiberiu Irimia (locul 2 la Senat) și notărița Ana Stan (locul 4 la Camera Deputaților). Singura candidatură care miră e cea a voiajorului Daniel Constantin, fost ministru în Guvernul Ponta și care a mai fost deputat de Argeș, fără rezultate notabile, din partea defunctului USL. Dar, mă rog, liberalii și-au făcut calculele lor, în primul rând premierul Ludovic Orban. Fiindcă, așa cum îl cunosc și îl cunoaștem cu toții, la câtă politică știe și cât de riguros e Adrian Miuțescu, liderul PNL Argeș și-ar fi dorit cu siguranță pe altcineva pe listă și, din informațiile mele, s-a bătut până în ultimul moment ca notărița Ana Stan să fie mai sus pe listă, iar dr. Tiberiu Irimia pe locul doi la Senat.
La USR, lucrurile sunt clare. Ionuț Moșteanu va deschide lista la Cameră și va fi din nou deputat, deși, pentru confortul intelectual al multor argeșeni care cred în tinerii politicieni, el ar fi trebuit să lămurească, odată pentru totdeauna, chestiunea rămasă în dungă a studiilor univesitare. Mai nou, e contestat chiar de colegii din USR de la nivel național, Andreea Talmazan din tabăra nicușoristă, de exemplu, denumindu-l ”deputatul cu 2 CV-uri”. Pe locul 2, semieligibil la USR, va fi actualul președinte al filialei, Adrian Cârstea, un tânăr antreprenor foarte harnic, echilibrat și decent.
În ceea ce privește PMP Argeș, secretarul de stat de la Energie, Cătălin Bulf, care e și președintele filialei, va deschide lista la Camera Deputaților și promite un om de același profil și valoare ca el în deschiderea listei de la Senat. Din punctul meu de vedere, Cătălin Bulf face o muncă mai puțin văzută ca secretar de stat, dar foarte eficientă și cu efecte importante pentru economia românească și argeșeană în viitor. Iar din acest punct de vedere, al seriozității și expertizei economice, Bulf chiar ar merita să reprezinte județul nostru în Parlament, fiindcă este mult peste ceea ce avem în prezent.
Cam astea sunt propunerile partidelor argeșene, pe locurile eligibile. Unele nume și liste sunt bătute în cuie, altele mai pot suferi schimbări, așa că am comentat pe ce știu. Va fi însă timp pentru analize și în perioada următoare.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii