Web Analytics
scris marți, 23.07.2024

Panică în tot Estul Europei: Prețul energiei a bubuit

Raliul prețurilor angro la energia electrică  înregistrează o nouă creştere de aproape 73%, ajungând ca media zilei de luni să se situeze la 219,28 euro pe megawattora, după o scădere temporară a prețului în cursul weekendului, confirmă evoluţia explozivă de pe parcursul întregii luni iulie. Luni, Grecia a fost a patra cea mai scumpă țară, după Albania cu 236,58 euro/ megawattoră și Bulgaria și România cu 229,24 euro. Ungaria înregistrează o scădere la 120,45 euro, ceea ce indică faptul că problema interconexiunilor electrice cu regiunea Europei Centrale a fost remediată.

Panică în tot Estul Europei: Prețul energiei a bubuit

Media lunară a prețului angro în Grecia până la data de 22 iulie se ridică la 142,27 euro pe megawatoră de la 98,89 euro cât a fost în iunie, marcând o creștere de 44%. Acest lucru înseamnă o creștere vertiginoasă şi a prețului pentru kilowatt-ora, ceea ce va duce la o explozie a sumelor ce se vor regăsi în facturile de energie electrică pentru consumatorii casnici, explozie pe care guvernul grec încearcă să o atenueze prin măsurile extraordinare anunţate pentru luna august pentru sprijinirea financiară a gospodăriilor.

Citește și: Curtea Internațională de Justiție: Ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene este ilegală

Luni, lipsa vântului a împiedicat producerea de energie de către turbinele eoliene, iar temperaturile ridicate au impus de asemenea limitări în productivitatea instalaţiilor fotovoltaice, drept urmare, participarea surselor regenerabile la mixul energetic a fost la cote reduse, cu o contribuţie de doar 25,85%. Dimpotrivă, unitățile pe bază de gaze naturale acoperă 43,20%, lignitul crește la 9%, importurile la 10,98% și marile hidrocentrale la 6,18%.

La rândul lor, consumatorii industriali vorbesc despre o situație scăpată de sub control în privinţa ​​prețurilor la energie electrică şi consideră că măsurile anunțate de guvernul grec nu sunt suficiente. Potrivit președintelui Asociaţiei Consumatorilor Industriali de Energie din Grecia (EVIKEN), Antonis Kontoleon, „de două săptămâni, industriile țării se confruntă cu prețuri astronomice la orele 20.00-22.00, în jur de 700-800 €/MWH, preţuri ce sunt localizate în trei țări, Grecia, Bulgaria, România şi care nu sunt justificate de o creștere a costurilor de producție întrucât acestea nu depășesc 150 €/MWh pentru unităţile care funcţionează pe bază de lignit. Prețurile la Hupex au scăzut de ieri.”, conform stiripeurse.ro

Citește și: Românii vor avea și un CNP fiscal pentru cumpărături online

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită