Web Analytics
scris miercuri, 28.10.2020

PANDEMIA A RUPT LANŢUL DE IUBIRE. Patriarhul Daniel, atac direct la autorităţi

      Pandemia şi alaiul de restricţii care o însoţesc au pus Biserica Ortodoxă Română şi Guvernul pe poziţii adverse. Cele două mari pelerinaje, de la Iaşi şi Bucureşti, de Sfânta Parascheva respectiv de Sfântul Dumitru, supuse unor îngrădiri majore, reprezintă „mărul discordiei”. Starea de tensiune, evidentă, este una fără precedent în epoca post-comunistă, în premieră Patriarhul Daniel având luări de poziţie „contondente” în raport cu autorităţile.

PANDEMIA A RUPT LANŢUL DE IUBIRE. Patriarhul Daniel, atac direct la autorităţi

Comparaţia făcută de acesta legată de interzicerea pelerinajului şi căderea regimului comunist din decembrie 1990 nu este una întâmplătoare, mai ales că în decembrie, cel puţin până la noi ordine, sunt programate alegeri parlamentare. De asemenea, Pariarhul a vorbit şi de oamenii persecutaţi de autorităţile statului.

Vezi și:   Calinic s-a rugat în genunchi la racla Sfintei Filofteia pentru ocrotirea creștinilor de noul virus

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a ţinut o predică în faţa celor câteva sute de credincioşi prezenţi pe Colina Bucuriei la Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor: „Dumnezeu nu se lasă batjocorit, cum spune Sfântul Apostol Pavel:

«Fraţilor, nu vă înşelaţi! Dumnezeu nu se lasă batjocorit!». El este îndelung răbdător, dar este şi drept. Mai întâi, iubirea Sa milostivă copleşeşte dreptatea Sa, dar dreptatea Sa se arată atunci când El doreşte îndreptarea oamenilor, folosind uneori şi medicamente amare, nu numai dulci, pentru îndreptarea oamenilor. Şi aşa îngăduie ca ei să fie «certaţi» în diferite încercări”.

Patriarhul a mai spus că „lumea l-a cinstit mai ales în anii grei ai comunismului, când lumea era persecutată” şi a relatat o întâmplare din toamna anului 1989, de la Hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: „Autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale sfântului, motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături (Palatul Patriarhiei n.r.), unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă. Şi astfel, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală. Dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, care se află aici, jos, în apropiere. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost «răsplătită», în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie, în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înfiinţat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care, prin radio şi televiziune, transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii şi slujba Vecerniei, spre bucuria credincioşilor ortodocşi din ţară şi din Diaspora română”.

Citește și   ÎPS Calinic: „Regele Mihai citea oamenii şi-i intuia perfect”

 

Patriarhul şi-a exprimat regretul pentru faptul că nu au putut participa mai mulţi credincioşi din cauza pandemiei: „Regretăm faptul că, din cauza pandemiei, n-au putut participa anul acesta şi credincioşi din toată ţara, ci numai locuitori ai oraşului Bucureşti. Totuşi, noi preţuim pe toţi cei care au avut în gând să vină la Bucureşti, ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi bucurie şi să ne ajute ca în anii următori să putem prăznui cu toată cuviinţa şi cu toată libertatea ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou”.

Slujba a fost oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de către Patriarhul Daniel, împreună cu cei trei episcopi vicari patriarhali – Ieronim Sinaitul, Varlaam Ploieşteanul şi Timotei Prahoveanul -, alături de preoţi şi diaconi. Ca la fiecare Sfântă Liturghie, a fost citită rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii. La Sfânta Liturghie au participat circa 200 de credincioşi de toate vârstele, bărbaţi, femei şi copii, aşezaţi pe scaune dispuse la distanţa de 1,5 metri, necesară respectării normelor sanitare impuse de starea de alertă. Unii dintre cei prezenţi purtau costume populare şi drapele tricolore. Cum criza sanitară este departe de a se încheia este posibil ca şi alte mari sărbători religioase să fie afectate de interdicţii.

Articol preluat din bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită