Web Analytics
scris miercuri, 12.02.2025

Până când se poate solicita sprijin pentru producerea energiei regenerabile

Până când se poate solicita sprijin pentru producerea energiei regenerabile

Solicitările de finanțare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile se pot face până pe 31 martie. Pot solicita sprijin întreprinderile din cadrul sectorului agricol și din industria alimentară. Cererile de finanțare au început să fie primite din data de 24 decembrie 2024, data limită de depunere fiind stabilită inițial 28 februarie 2025. Însă potențialii beneficiari au făcut solicitări către AFIR și a fost decisă prelungirea sesiunii.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că fondurile totale disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, sumă împărțită astfel în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile:

Capacități mai mici de 1 MW, inclusivCapacități mai mari de 1 MW
Sursă solarăSursă eolianăSursă solarăSursă eoliană
90.000.000 Euro2.000.000 Euro40.000.000 Euro18.000.000 Euro

Citește și Ministrul Mediului trage la răspundere Romsilva pentru sporurile și pensiile de 100.000 de euro

„Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul acestei Scheme ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/ MW indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv.

Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI).

Prin intermediul Schemei de sprijin vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW) de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare, precum și din surse eoliene”, transmite AFIR într-un comunicat de presă.

Citește și Programul Casa Verde Fotovoltaice: Au fost aprobate primele 20.836 de dosare

Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În vederea întocmirii documentației necesare accesării acestei finanțări, solicitanții au la dispoziție Ghidul solicitantului și anexele aferente Schemei pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Finanțare sau accesând linkul Detalii și Anexe Schemă ENERGIE – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Politică, delicatese şi multe trese

Primarul Cristian Gentea funcționează cu un singur viceprimar. Pe cel de-al doilea l-a pus în așteptare, fierbându-i pe toți: pe liberali, pe...

Din ediția tipărită