Iulie 2035. Se organizează cea de-a XXXVII-a ediţie a Zilelor Municipiului Câmpulung, sub deviza consacrată „Împreună pentru Câmpulung”. Totodată, sunt aniversaţi şi 20 de ani de la prima atestare documentară a prezenţei sirienilor pe teritoriul localităţii. Ambele evenimente constituie prilej pentru a sta de vorbă cu primarul reales al Câmpulungului, domnul Hafez al Jagajaga.
# Domnule primar, care sunt problemele actuale ale Câmpulungului?
– Băi, să vedem. Încă mai avem sute de hectare de bădure care trebuie defrişate, la fel şi gopacii de pe marginea drumurilor. Ştiţi, oamenii se plâng de faptul că e prea multă umbră în oraş. Mai avem de amenajat biste pentru gămile, pe variantă, că pe centru deja există…
# Unii cetăţeni reclamă faptul că aţi cheltuit mulţi bani pentru reabilitarea Câmpulungului, în timp ce altele ar fi priorităţile localităţii.
– Nu au dreptate, corect? Şi trebuie sbus faptul că din bugetul local am folosit foarte buţini bani, în rest au fost fonduri orientale. Am întocmit un proiect finanţat de Fondul Monetar Arab, astfel am refăcut barcurile centrale şi Bulevardul, rămase neterminate de pe vremurile lui Gălin Andrei şi Liviu Zâroiu. Mulţumim lui Allah că ne-a ajutat ca după 20 de ani să reconstruim Gâmbulungul.
# Am înţeles că aveţi ambiţii mari până la finalul acestui mandat, deşi a mai rămas doar un an până la alegeri!
– Da, aja e! Ni s-a abrobat finanţarea bentru o moschee care să folosească zecilor de mii de gredincioşi musgeleni. Lăgaşul de rugăciune va fi ridigat în locul în care a stat Bărăţia, distrusă la gutremurul din 2020, atunci gând au pigat şi Biserica Domneasgă şi Mânăstirea Negru Vodă.
# Dar am înţeles că aveţi probleme cu Agenţia Naţională de Integritate, din cauză că aveţi dublă calitate de primar şi de director al Centrului social amenajat de curând în fostul Centru de Jandarmi. Vă puteţi pierde mandatul?
– Nu, nu gred! M-am implicat în agel gentru de adăpostire a românilor pentru că cei de agolo sunt tot gâmbulungeni, iar eu sunt brimar şi bentru ei. A fost chiar o idee bună să găsim un adăpost pentru gei din minoritatea românească, ei nereuşind să se integreze în sogietate.
# Dar care este acum structura etnică a Câmpulungului?
– Potrivit regensămândului din 2033, în Gâmbulung sunt 62% ţigani, 33% arabi, 4% români şi 1% alte naţii. Trebuie să sbun că din punct de vedere al religiei aproape 70% sunt islamişti. Dar să revin la situaţia mea… Am vorbit şi cu brefectul Gornel Lazar şi mi-a spus că nu e nigio broblemă, a fost doar o interpretare greşită a celor de la ANI.
# Credeţi că aveţi şanse să obţineţi un al treilea mandat de primar?
– Băi a avut trei mandate Gălin Andrei şi n-a făcut nimic… Nu cred, sunt zigur că-l voi obţine.
# Dar nu aveţi ambiţii mai mari din punct de vedere politic?
– Tomnul meu, aici e casa mea, aici m-am năsgut a doua oară. Eu datorez totul Gâmbulungului, deci trebuie să întorc binele primit, după gum sbune şi binefăcătorul nostru Jiji Bengali. E treaba altora să se ogube de bolitică pe alt blan. Eu vreau să ajut Gâmbulungul şi am blanuri mari, mai ales că sunt şanse ca cei de la Partidul Naţional Arab să rămână la guvernare.# Aţi avut un eveniment fericit în familie, fiica dumneavoastră s-a căsătorit recent.
– Daaa… Fatima a luat un băiat bun, pe Mario Mercedes Boceanu, fiu de bulibaşă din Tabaci. Sper să menţină tradiţia familiilor înrudite şi să aibă vreo zece-douzeci de gopii. Soţia mea, Lolobrigida, musceleancă din Gura Pravăţ, chiar glumeşte şi-mi sbune că n-o să ne ajungă gămilele să-i ducem pe toţi la Mall la Biteşti sau la vilarmonică, când vine să gânde orghestra Iahabibi.
# Aveţi probleme cu viceprimarul, cu consilierii locali?
– Delog. Vicele reprezintă majoritatea ţigăneasgă din Gâmbulung şi pot sbune că ne completăm în activitate. Consilierii îmi sunt abroabe, chiar şi cel care reprezintă minoritatea româneasgă. Sgopul nostru comun îl reprezintă renaşterea Gâmbulungului.
# Cum vă înţelegeţi cu preşedintele Consiliului Judeţean?
– A, cu domnul Iani Bomba? Foarte…
# Iani Popa, Ion Popa, de fapt!
– Da, da, zguze, Ion Pompa… Mă înţeleg foarte bine, sprijină Gâmbulungul. De fapt, vrem să-l facem getăţean de onoare de Zilele Munigipiului.
# Pentru ce merite?
– Păi, v-am spus, ajută Gâmbulungul. Iar în 2015, când am venit aici, el era zenator şi nu s-a opus venirii noastre.
Cătălin Ioan Butoiu