Web Analytics

Pălăria Reginei Maria, exponatul lunii la Muzeul Județean Argeș

de | 1.03.2017 11:00 | Cultură

palaria reginei maria

Muzeul Judeţean Argeş continuă seria de evenimente reunite sub genericul „Exponatul lunii”. Exponatul lunii martie este „Pălărie de vânător de munte, pentru paradă, care a aparţinut Reginei Maria a României”.

Printre numeroasele activităţi pe care Regina le-a desfăşurat în timpul Primului Război Mondial, un loc aparte îl ocupă cele legate de armată – de Vânătorii de Munte. Ideea înfiinţării Vânătorilor de Munte, armă vitală şi de elită în cadrul oştirii române, este legată de eşecul campaniei din toamna anului 1916, în care victoria hotărâtoare de pe lanţul carpatin a inamicului s-a datorat tocmai unor astfel de trupe cu o asemenea specializare.

În lipsa lor, Marele Cartier General a decis, de urgenţă, crearea lor, Şcoala Militară de Schiori din Bucureşti transformându-se în Corpul de Vânători de Munte.
Regina Maria a fost aleasă comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori. Comandant onorific al corpului Vânătorilor de Munte a fost ales Principele Moştenitor Carol, iar comanda efectivă i-a fost încredinţată căpitanului Virgil Bădulescu.

Regina Maria s-a deplasat în toate zonele în care Vânătorii de Munte îşi desfăşurau activitatea; a fost prezentă pe câmpul de luptă unde au avut loc bătăliile Bucureştilor, bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august 1917), Mărăşeşti, în tranşee, însă şi în spitale, acolo unde se aflau cei răniţi.

Uneori, a pregătit chiar şi câte o masă pentru ofiţerii din rândul Vânătorilor, pentru a le ridica moralul, deşi sărăcia era generală. Posibilitatea de aprovizionare era restrânsă, chiar şi pentru familia regală, pentru care fasolea era mâncarea de bază.

Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole