Web Analytics

Ovidiu Baciu, Francesca Industries: „Salariul minim pe economie este o otravă luată cu linguriţa”

de | 1.11.2018 13:39 | Economie

Despre efectele creșterilor de neoprit ale salariului minim pe economie și nu numai, am discutat cu omul de afaceri Ovidiu Baciu, patronul Francesca Industries, un întreprinzător argeșean care, cel puțin în ultimii ani, a oferit zeci, chiar sute de locuri de muncă fără a avea însă cui, Argeșul confruntându-se cu o criză acută de forță de muncă nu doar calificată, ci și necalificată.

# Ați spus de foarte multe ori că aveți nevoie de oameni în firmele dumneavoastră, dar nu s-a prezentat mai nimeni la angajare. Creșterea repetată, susținută și semnificativă a salariului minim v-a ajutat în acest sens sau doar v-a încurcat în contabilitate?
– Nu m-a încurcat cu nimic în contabilitate, iar de ajutat m-a ajutat să fac angajări… în alte țări. Acest salariu minim pe economie nu face altceva decât să scoată oamenii de pe piața muncii, acest salariu minim pe economie nu ajută cu nimic la creșterea numărului de locuri de muncă, din contră, obligă la concedieri, acest salariu minim pe economie este o otravă luată cu lingurița.
# Să înțeleg că de la situația în care ofereați foarte multe locuri de muncă ați ajuns acum în aceea de a face concedieri?
– Domnule, salariul minim pe economie nu face altceva decât să scoată de pe piața muncii acei oameni mai slab pregătiți și să ne oblige la investiții, investiții în utilaje care să înlocuiască oamenii.
# Sunteți în această postură?
– Dacă înainte pe salariul minim îți permiteai să ții angajat și un om, nu vreau să jignesc pe nimeni, mai amărât chiar și ca putere de gândire și să-i dai o pâine, punându-l să mai taie iarba prin curtea firmei, să mai dea cu pensula, să mai dea cu lopata, acum, cu aceste creșteri fără nicio logică, nu mai poți. Și uite așa scoți oamenii din muncă! Pentru că în locul acelui om am cumpărat utilaje cât o motocicletă, dar și utilaje mai mari, care fac acea muncă mai ieftin decât salariul minim pe economie. Eu, acum, pe partea de construcții nu mai am niciun lopătar, niciun om care să dea la lopată, am utilaje. Înțelegeți? Salariul minim, această găselniță socialistă, nu are nimic social și socialist în el pentru că lovește exact acolo unde trebuie să ajute, în oamenii cu pregătire și cu putere mai scăzută, exact pentru acești oameni nu mai este loc pe piața muncii, pentru că locul lor va fi luat de utilaje care muncesc mai ieftin. În realitate, ultimele majorări ale salariului minim au dus la concedieri.
# Găselniță pentru ce?
– Pentru a cumpăra niște oameni, pentru a majora salariile bugetarilor și a-i cumpăra pe bugetari, pentru a majora pensiile și a-i cumpăra pe pensionari și pentru a induce teoria socialistă că patronii sunt niște porci și lupta trebuie dusă împotriva lor, că aici e lupta de clasă, în lupta cu patronii. Salariul minim pe economie nu este pentru cei mulți și săraci, este pentru cei din sistem care votează sistemul.

„Bugetarii și pensionarii se opun reformării țării”

# Este necesar un salariu minim pe economie, până la urmă?
– Este, dar unul ancorat într-o realitate economică, unul care să funcționeze într-o societate reformată, nu făcut doar ca să aducă bani pentru majorarea salariilor bugetarilor și a pensiilor, nu făcut ca, prin rapt la economia privată, să aducă mai multe încasări la bugetul de stat, din care să se crească leafa la bugetar și pensia la pensionar și din care, bineînțeles, să se înfrupte niște băieți care au pus mâna pe țara asta. Propun să-l facă 5000 de euro, să vedem ce se întâmplă! Se blochează economia în maximum o lună, asta se întâmplă.
# De ce s-a ajuns aici?
– Pentru că beneficiarii acestei politici socialiste de o proastă factură socialistă sunt cei care votează masiv acest partid și acest tip de partide. Bugetarii, adică profesorii, medicii, funcționărimea, plus pensionarii sunt cei care au adus lucrurile aici, votând masiv așa, fără să le pese ce se întâmplă cu țara asta. Ei sunt toți cei care se opun reformei și din cauza lor toate instituțiile din țara asta sunt nereformate.
# Se opun medicii și profesorii reformei?
– Da, medicii sunt cei care se opun cel mai mult reformelor din sănătate, profesorii, cărora le place atât de mult să se autointituleze dascăli când apar în spațiul public, sunt cei care se opun cel mai mult reformării învățământului, de funcționari și pensionari nu mai spun. Și stiți de ce? Pentru că le e bine așa, fără să le pese vreun pic de ce se întâmplă cu țara asta pe care o lasă în urma lor. A, era să uit, și Biserica.
# Ce e cu Biserica?
– Biserica Ortodoxă Română, ca instituție, și-a ratat misiunea, nu și-a îndeplinit deloc misiunea moralizatoare. Biserica face afaceri și nu plătește taxe, altceva nimic.

„Chiar și cu ochii umflați, poporul acesta va rămâne european”

# Viitorul sună sumbru din câte îmi spuneți.
– Viitorul? Trendul este spre prăbușirea totală a economiei și a țării.
# Și apoi ce va urma?
– Apoi economia și societatea în mod natural se vor așeza pe principii sănătoase și va veni același partid socialist vopsit cu alte culori și redenumit în nu știu ce front de salvare și o vom lua de la capăt.
# Adică suntem sortiți să ne repetăm istoria?
– Păi, dumneavoastră nu vedeți că, de 28 de ani de democrație sau ce e asta, PCR nu a plecat niciodată de la putere? Și știți de ce? Pentru că PCR a avut grijă să extermine fizic tot ce a însemnat elită în țara asta, iar ce a urmat după, ce avem și acum este urmarea faptului că poporul acesta nu a mai avut resurse de calitate mintală și morală care să conducă țara asta. Domnule, Brătianu și Maniu nu au furat și totuși au fost exterminați, asta spune multe legat de ceea ce se întâmplă azi.
# În concluzie, mai avem vreo șansă, nația asta, sau nu?
– Deși nu dau șanse prea mari, eu cred totuși că și dacă rămânem cu ochii umflați, rămânem europeni și proeuropeni. Eu cred că poporul acesta este și va rămâne european în sensul acela de la 1848, când ne-am schimbat și costumația și principiile.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Fiu de curva sifilítica !