Guvernul a stabilit, ieri, oficial, că anul 2021 este unul în care strânge şurubul privind cheltuielile bugetare, după ce a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care a prorogat pentru anul viitor majorarea pensiilor, aplicarea legii statutului personalului feroviar, a anulat gratuitatea acordată studenţilor, oferind doar o reducere de 50% la transportul în comun şi a stabilit ca în acest an să nu acorde vouchere de vacanţă.

Citește și: Ziua Brâncuși 2021. Omul infinitului, aniversat în toată România. Poezia „Pasărea măiastră” – modest omagiu!

„Este ordonanţa de urgenţă de care aveam nevoie pentru a putea aproba legea bugetului de stat. Mâine vom avea şedinţa de guvern în care vom aproba bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Prin actul normativ adoptat astăzi am eliminat sporul de 30% pentru instituţia prefectului, menţinem pentru anul 2021 punctul de pensie la valoarea de 1442 lei, ceea ce înseamnă o economie la buget de 9 miliarde lei, se prorogă pentru 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a legii privind statutul personalului feroviar. De asemenea, se modifică legea educaţiei naţionale, în sensul că studenţii vor beneficia de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport în comun. Sumele rămase în sold pentru facilităţile la transport ale studenţilor pot fi utilizate de universităţi în anii următori pentru acordarea de burse pentru studenţi. Nu mai emitem în acest an vouchere de vacanţă. Sunt în circulaţie voucherele de vacanţă din 2019 şi 2020 a căror utilizare a fost prelungită şi pentru anul în curs”, a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern.

În privinţa legii bugetului de stat al cărui proiect ar urma să fie aprobat în şedinţa de guvern de astăzi, prim-ministrul a spus că nu există modificări privind ţinta de deficit, care rămâne aceeaşi, de 7,16% din PIB. El a precizat că modificările efectuate sunt minore, vizează creşterea creditelor de angajament pentru investiţii, dar nu o majorare a creditelor. Şeful Guvernului a arătat că singura alocare bugetară modificată pozitiv este la Ministerul Dezvoltării, unde apare o sumă mai mare la Compania Naţională de Investiţii şi pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Referitor la avizul negativ primit ieri din partea Consiliului Economic şi Social pentru proiectul de buget de stat, Florin Cîţu a spus:

„Bugetele care au distrus România, care au crescut în perioada 2016-2020 cheltuielile nesustenabile de personal şi au îngrădit dezvoltarea economică au primit aviz pozitiv de la CES, iar acest buget care primeşte pentru prima dată un aviz pozitiv de la profesionştii din Consiliul Fiscal, primeşte aviz negativ de la CES. Este o decizie politică”.

Citește și: Infringement – România, vizată de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în domeniul stabilităţii financiare, al energiei şi climei

Premierul a precizat că nu vor fi introduse noi taxe şi impozite şi nici nu vor fi majorate cele existente pentru a creşte veniturile bugetare, arătând că aceste venituri vor creşte din majorarea performanţei economice, mai ales că membrii Consiliului Fiscal se aşteaptă la o creş­tere economică între 4 şi 5%.

În privinţa reducerii cheltuielilor bugetare şi a celor de personal, premierul Florin Cîţu a menţionat că se lucrează la un proiect de lege prin care componenţa consiliilor de administraţie din fruntea companiilor publice şi a societăţilor naţionale va scădea la cinci membri şi va fi redus şi numărul de consilii de administraţie din care o persoană poate face parte.

Articol preluat din bursa.ro