Web Analytics
scris sâmbătă, 26.10.2024

Ora de iarnă pe timpul lui Ceușescu, introdusă pe „baze științifice”. Obsesiile dictatorului

Ora de iarnă pe timpul lui Ceușescu, introdusă pe „baze științifice”. Obsesiile dictatorului

Trecerea la ora de iarnă în România a trecut prin foarte multe etape. Introdusă în România de Regina Maria, în anul 1917, schimbarea a trecut și prin mâinile lui Ceaușescu, care a tot modificat-o în obesia lui de a căuta surse pentru economisirea electricității, scrie evz.ro.

În acest weekend, mai precis în noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4 va deveni ora 3. Cu alte cuvinte, vom avea o oră în plus de somn.

Pe timpul lui Ceaușescu, însă, problema a fost supusă unei atenții suplimentare din partea „celui mai iubit fiu al poporului”.Nicolae Ceaușescu renunțase la ideea schimbării orei și nu a dat importanță studiilor efectuate de specialiști.

Citește și Protecție divină pentru trei zodii. Vor avea multe reușite în noiembrie

Studiile specialiștilor

În revistele vremii existau câteva mențiuni vizavi de utilitatea trecerii la ora de iarnă/vară.Spre exemplu, în revista Energetica din februarie 1974, apărea studiul “Decalarea orei oficiale – factor de economie şi raţionalizare a consumului de energie electric”.

Autorul, E. Costin, începea prin a arăta că în Ungaria introducerea orei de vară în perioada 1954-1958 a condus la avantaje energetic ca: reducerea puterii necesare la vârful de sarcină cu circa 30 MW; o economie de energie de 13-16 milioane kwh/an sau o economie de combustibil de aproximativ 25.000 tone cărbune energetic anual în medie.

Despre situaţia din URSS arăta că printr-o mai bună folosire a luminii diurne se obţin anual economii de 1 TWh şi că printr-o devansare suplimentară de o oră a orei legale s-ar mai putea obţine o economie de încă aproximativ 5% faţă de energia consumată pentru iluminat.

Citește mai departe pe evz.ro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...