Web Analytics
scris marți, 24.09.2024

Ora de iarnă 2024. Când vom da ceasul înapoi anul acesta

În anul 2024, România va trece oficial la ora de iarnă în luna octombrie. Această schimbare ne va aduce mai multă lumină naturală dimineața, dar și zile în care se întunecă mai devreme. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Ora de iarnă 2024. Când vom da ceasul înapoi anul acesta

Citește și: Medic de familie, bănuit că ar fi decontat bani pentru 1500 de consultații fictive în perioada pandemiei

În 2024, România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Aceasta înseamnă că ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. Practic, vom „câștiga” o oră de somn în acea noapte.  Schimbarea orei, deși controversată, are la bază ideea de a economisi energie prin alinierea orelor de activitate cu orele de lumină naturală. În timpul orei de vară, ne bucurăm de mai multă lumină seara, ceea ce poate reduce nevoia de iluminat artificial. Cu toate acestea, trecerea la ora de iarnă înseamnă dimineți mai luminoase, dar seri mai întunecate.

Citește și: Revine vara în ultima săptămână din septembrie. Sunt așteptate maxime de 34 de grade Celsius

Deși controversată și deseori contestată, trecerea la ora de iarnă prezintă câteva avantaje demne de luat în considerare. Unul dintre cele mai evidente beneficii este reprezentat de diminețile mai luminoase pe care le aduce acest proces. Expunerea la lumina naturală în primele ore ale zilei poate avea un impact pozitiv asupra ritmului circadian al oamenilor, ajutându-i să se trezească mai ușor și să fie mai energici și productivi pe parcursul dimineții. Acest aspect poate fi deosebit de important pentru elevi și angajați, care trebuie să înceapă devreme programul școlar sau cel de lucru. Un alt potențial beneficiu al orei de iarnă, deși încă subiect de dezbatere, este economia de energie electrică.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...