În 2022, omul de afaceri argeșean Ion Sorin Gomoiu, soția sa și un consultant pentru atragere de fonduri europene au fost trimiși în judecată de DNA, în stare de libertate, pentru obținerea pe nedrept a unor fonduri europene. Săptămâna trecută a avut loc ultimul termen al dosarului, la Tribunalul Argeș stabilindu-se încetarea procesului penal, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie. Instanța a stabilit însă ca toți banii să fie înapoiați statului, cu dobânzi și penalități.
În rechizitoriu se arată că Ion Sorin Gomoiu, soția sa, Denisa Maria Gomoiu, și cealaltă inculpată, Ramona Constantin, au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale documente false, inexacte sau incomplete în urma cărora au obținut finanțare europeană pentru implementarea și derularea următoarelor proiecte: „Înființare seră de legume cu sistem de irigații” și „Fabrica de îmbuteliere apă plată și apă carbogazoasă”.
Audiat în calitate de suspect, Ion Sorin Gomoiu a declarat că s-a gândit că ar putea dezvolta afaceri în domeniul producției de legume și al îmbutelierii apei minerale în zona unde părinții săi dețineau un hectar de teren, cunoscând de la bunicul său că acolo existau ape minerale care puteau fi valorificate. Astfel, în 2012, s-a înființat firma SC Cristal New Investments SRL, al cărei administrator era soția sa, prin intermediul căreia au și obținut fondurile europene. Studiind Ghidul Solicitantului, au constatat că era mai convenabil ca soția sa să fie administratorul societății pentru a obține un punctaj mai mare sau chiar era un criteriu determinant pentru obținerea finanțării, aceasta având vârsta atunci sub 40 de ani.
Vineri, 14 februarie a.c., Tribunalul Argeș a dispus încetarea procesului penal iniţiat în privinţa inculpaților, întrucât termenul prescripţiei generale a răspunderii penale pentru infracţiunile judecate în acest dosar este de opt ani iar prescripţia a intervenit la data de 18.11.2023. Instanța îi obligă însă pe inculpați la plata în solidar a sumei de 1.248.675,44 lei către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată până la data plății efective. Sechestrul pus pe toate bunurile inculpaţilor, inclusiv pe banii din conturile bancare, se menține până la concurența sumei fraudate. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
0 Comentarii