Modificat atât cât să-ți îngăduie să privești și din cealaltă parte a oglinzii, titlul volumului lansat miercuri, 13 decembrie, de directorul Bibliotecii Județene Argeș, Octavian Mihail Sachelarie, este, de fapt, „Imposibila reîntoarcere. Confesiuni afective”. Publicat la editura craioveană „Scrisul Românesc”, volumul surprinde prin registrul abordat.
Alcătuitor de studii de specialitate – sociologia comunicării, a lecturii, a educației, a managementului de bibliotecă – directorul Sachelarie alege acum să coboare din turnul profesiei și să se amestece printre suflete ca un muritor de rând. Așa se explică pasajele despre singurătate ca – paradoxal – unic leac împotriva singurătății, despre liniștea minată de neliniște, despre neputința de a se împăca, fie cât de târziu, cu sine, într-un univers cu simțul luminii dereglat.
Cum bine a remarcat publicistul și editorul Florea Firan, volumul seamănă cu un jurnal, unul ridicat, însă, pe autori, pe titluri de carte și pe citate cu miez, în care Octavian Mihail Sachelarie se simte ca peștele în apă. Aceasta pare să-i fie zona de confort, din care nimeni nu-l va putea alunga vreodată, pentru că aici lucrurile, normele sunt stabilite o dată pentru totdeauna.
Distopia în care trăim nu dă semne că ar trece prea curând. Incapabil să-i mai suporte presiunea, autorul confesiunilor sapă un tunel adânc, prin care încearcă nu să iasă din condiția impusă, nu poate s-o facă, ci să construiască acolo, în subterană, o viață alternativă, o ficțiune existențială, pe care s-o controleze și care să i se supună.
Vecinătatea lirică a mezzosopranei Adina Sima, care a colindat impecabil, și lectura selectivă a actorului Petre Dumitrescu au înrămat inspirat tabloul lansării.
Denisa Popescu
0 Comentarii