Web Analytics
scris joi, 04.07.2024

O studentă și-a dat în judecată părinții pentru a-i obliga să-i plătească o pensie lunară de 2.000 de lei

O tânără în vârstă de 20 de ani din București, studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, și-a dat în judecată părinții solicitând instanței să-i oblige la plata unei pensii lunare de întreţinere în cuantum de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la încetarea studiilor. Demersul fetei, considerat de către părinți „profund umilitor”,„nedrept” și „dureros”, n-a avut câștig de cauză, instanța respingând cererea ca inadmisibilă, într-o primă fază a procesului, conform libertatea.ro.

O studentă și-a dat în judecată părinții pentru a-i obliga să-i plătească o pensie lunară de 2.000 de lei

Fata și-a dat părinții în judecată în aprilie 2024, pe rolul Judecătoriei Sectorului 6 fiind deschise în paralel două acțiuni. Prima are ca scop emiterea unei ordonanțe preşedinţiale (care se judecă în regim de urgență), prin care mama și tatăl să fie obligați temporar la plata lunară a unei sume de bani, cerere respinsă deja de un judecător.  Cel de-al doilea dosar vizează fondul cauzei, anume stabilirea unei pensii de întreținere lunare până ce tânăra își va finaliza studiile sau până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Acest al doilea dosar nu a primit încă un prim termen de judecată.

Motivele discordiei dintre părinți și fiica lor

Potrivit Libertatea.ro, tensiunile dintre fată și părinți s-au acutizat în perioada restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, când adolescenta a fost obligată să-și facă vaccinul, a fost testată zilnic cu test PCR, precauții care i-au cauzat o „profundă traumă la nivel emoțional şi psihic”, ajungând într-un final să-i fie groază să se mai întoarcă acasă de la liceu. Până la vârsta majoratului, mama i-ar fi interzis tinerei să aibă un anumit cerc de prieteni, nu ar fi lăsat-o să rămână peste noapte în casa unei colege de școală și n-ar fi susținut-o în momentul în care a decis să urmeze o dietă vegetariană. Tânăra mai acuză în declarațiile depuse la instanță că ar fi fost forțată de părinți să mănânce zilnic doar pâine cu iaurt, în condițiile în care în casă se aflau preponderent doar preparate cu carne, mezeluri, dulciuri și snack-uri. Acuzându-și mama de „posesivitate exacerbată de control”, în martie 2023, la trei luni de la majorat,  a plecat de acasă, locuind o vreme la prieteni. A reușit să treacă cu brio de cele două examene, Bacalaureatul și admiterea la facultate, dar relația cu părinții a rămas tensionată. 

Citește și: Noi situații în care șoferii pot fi verificați pentru consum de alcool sau droguri

Totuși solicitarea tinerei nu a avut câștig de cauză până la acest moment al procesului. Părinții au solicitat judecătorilor să nu aprobe cererea fiicei explicând că plata unei pensii lunare ar fi periculoasă pentru dezvoltarea psiho-emoţională a tinerei, „prevenind-o de la posibilitatea de a-şi crea ea însăși un drum propriu, de care să fie mândră, ca urmare a muncii proprii, susţinută de inteligenţa nativă şi pregătirea pe care le are. Cu alte cuvinte, acest tânăr adult trebuie să îşi manifeste potenţialul nativ pe care îl are, nu să se plafoneze ca urmare a comodităţii pe care i-ar putea-o asigura veniturile părinţilor săi”, se arată în actele dosarului. Instanța a dat dreptate părinților, considerând ca inadmisibilă cererea tinerei.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită