Web Analytics

O parte din terenul Pădurii Trivale propus să devină rezervaţie naturală ar putea face obiectul unor retrocedări

de | 9.11.2016 22:54 | Dezvăluiri

# O spun oficialii Primăriei Pitești, într-un răspuns trimis Ministerului Mediului

În maximum două luni, 432 de hectare din Pădurea Trivale ar putea deveni rezervație naturală. Guvernul vrea să instituie asupra acesteia regimul de arie naturală protejată de interes național pentru a o feri de „presiunea imobiliară”, prin limitarea posibilităților de construcție în zonă. Proiectul de Hotărâre de Guvern este gata, dezbaterea publică s-a încheiat, iar următorii pași sunt obținerea avizelor de la Ministerul Mediului și apoi de la celelalte ministere.
Ministerul Mediului a trimis adrese către mai multe foruri reprezentând autoritățile locale, în vederea unor puncte de vedere. Cel mai ciudat răspuns a venit de la Primăria Pitești, oficialii de aici spunându-le celor de la minister că o parte din suprafața propusă pentru a deveni rezervație naturală ar putea să facă obiectul reconstituirii dreptului de proprietate. Iată ce se scrie în răspunsul Primăriei Pitești: „Dorim să menționăm însă că suprafața de 374,3 hectare pădure aflată pe UAT Pitești, evidențiată în schița „HARTA ADMINISTRATIVĂ A REZERVAȚIEI PĂDUREA TRIVALE” este inventariată în anexa nr. 3 – terenuri forestiere aflate în proprietatea statului, întocmită conform prevederilor Legii nr. 165/2016 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România. „Tot oficialii din Primărie mai spun că prin ordin al prefectului s-a constituit Comisia locală pentru inventarierea terenurilor forestiere „ce pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială, respectiv anexa 3”. 
După cum ne-a declarat Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, „în perioada următoare proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la Pădurea Trivale va fi dat în aviz ministerial. Etapa următoare va fi reprezentată de avizarea interministerială. Dacă nu sunt obiecții, observații sau alte impedimente, proiectul ar putea deveni Hotărâre de Guvern până la sfârșitul anului. În orice caz, procedura durează câteva luni.”

Un cetățean a propus ca suprafața ce va fi declarată arie protejată să crească la 2.000 de hectare

În luna septembrie, în perioada în care proiectul a fost în dezbatere publică, un singur cetățean a venit cu o sugestie. Acesta a propus ca suprafața din Pădurea Trivale ce va fi declarată arie protejată să fie mărită de la 443 la 2.000 de hectare. Numai că, după cum spune Anca Crăciunaș, propunerea este aproape imposibil de realizat. Și asta pentru că mărirea suprafeței ar însemna reluarea procesului și a întregii documentații, ceea ce ar dura foarte mult, chiar ani de zile.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii