Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă tentativă de fraudă de tip smishing (phishing prin mesaje pe telefon). „DNSC a fost notificat de mai mulţi utilizatori cu privire la un nou val de tentative de fraudă ce au ca scop compromiterea conturilor pe anumite platforme de mesagerie instantă, precum WhatsApp. Conturile compromise sunt folosite ulterior pentru propagarea unor alte fraude de natură financiară”, au notat miercuri reprezentanţii Directoratului, pe Facebook.
Citește și: Degeaba poşta e roz (Pink Post), dacă situaţia e albastră! Facturile tot peste gard sunt aruncate!
Potrivit DNSC, mesajul transmis de atacatori utilizează următorul text: „Bună! Vă rog să o votaţi pe Adeline în acest sondaj, este fiica prietenei mele din Bucureşti, premiul principal este o bursă pentru învăţământ gratuit în Franţa, asta este foarte important pentru ea. Mulţumesc mult!”, precum şi un link către un site de phishing, care, de regulă, conţine cuvintele „vote” şi „dance”, iar la final extensia „.top/home”.
Astfel, după ce pagina web este accesată de persoanele în cauză, acestea observă două fete, una dintre ele fiind „Adeline” şi un buton de vot, iar în clipa în care persoana dă click pe acest buton se deschide o fereastră tip pop-up (care apare brusc peste conţinut, folosită pentru notificări, mesaje sau formulare) în care se solicită „conectarea la WhatsApp pentru a putea vota”. În acest moment, utilizatorului i se solicită numărul de telefon.
Ulterior acestei etape, pe aplicaţia WhatsApp, aflată pe telefonul victimei, se primeşte un cod necesar pentru asocierea unui dispozitiv, pe care victima îl introduce în fereastra pop-up, moment în care rămâne sub impresia că a „votat”. În realitate, utilizatorul a oferit atacatorilor acces la contul său de WhatsApp. Ulterior, va constata că au fost trimise mesaje neautorizate către întreaga agendă de contacte şi că respectivul cont este, totodată, în posesia atacatorilor. De asemenea, s-a mai constatat şi suspendarea contului de WhatsApp, ca urmare a acţiunilor de spam sau după ce persoane apropiate au informat păgubiţii.
Citește și: Scandal! La Spitalul Mioveni, o proteză gratuită costă… 77 milioane lei vechi!
„Precizăm că, după asocierea dispozitivelor, mesajele transmise erau de două tipuri: fie replicau mesajul iniţial, astfel atacatorii încercând să compromită prin aceeaşi metodă şi alte conturi de WhatsApp, sau aveau un caracter urgent, mesaje în care se solicitau bani, de regulă suma de 1.800 lei. Mesajul prin care se solicită bani conţine textul ‘Bună, poţi să-mi împrumuţi 1.800 RON? Am nevoie pe cardul meu sau Revolut, ţi-i dau înapoi mâine’, după care se pune la dispoziţie un nume de utilizator corespondent serviciului Revolut, precizând urgenţa prin mesajul ‘Acolo este alt nume pentru că mi-au blocat contul, dar trebuie urgent să fac o plată pe acest cont. Mulţumesc mult!’ În cazul în care victima trimite bani, atacatorii persistă şi revin cu un mesaj în care se solicită suplimentar altă sumă de bani, respectiv 2.000 de RON, mesajul-capcană fiind următorul: ‘Îmi pare rău că te deranjez din nou, nu ai putea să transferi încă 2000 acolo? Am calculat greşit puţin, îţi voi returna totul mâine'”, explică DNSC.
Reprezentanţii Directoratului avertizează că accesarea site-ului fals transmis de atacatori şi furnizarea codului de autentificare pot duce la compromiterea contului persoanei „atacate”, ceea ce pune în pericol lista de contacte cu care este asociat contul.
0 Comentarii