Web Analytics

O nouă metodă de înşelăciune face victime printre pensionarii din Craiovei

de | 19.07.2018 15:00 | Dezvăluiri

# O femeie care pretindea că împarte pentru un mort l-a lăsat pe un nonagenar fără 170 de milioane de lei vechi

Întoarsă din concediu unde a fost împreună cu soțul, doamna Sonia Constantinescu (foto), consilier coordonator în cadrul Instituției Prefectului Argeș, a avut parte de o veste alarmantă din partea socrului. În vârstă de 92 de ani și locuind singur în cartierul Craiovei, bărbatul fusese victima unei înșelăciuni în propria casă, a cărei ușă o deschisese binevoitor. În ziua de 6 iulie, nonagenarul a primit vizita unei femei care i-a spus că vrea să îi dea ceva de pomană în memoria unui mort.

După ce necunoscuta a plecat, pensionarul și-a dat seama că fusese păcălit și deposedat de toți banii de înmormântare pe care îi agonisise din pensie. Ce se întâmplase? Aflăm din relatarea nurorii: „A sunat o la ușă o doamnă, mai brunețică, după cum mi-a povestit socrul meu; el, fiind foarte politicos, bineînțeles că a deschis. Respectiva avea o tavă în mână și pe tavă puse niște cornuri, niște lucruri de împărțit. Eu am plecat pe 5 în concediu, pe 6 iulie se întâmpla. Tipa i-a zis socrului meu că vine din partea doamnei Ionescu de la apartamentul 14 (eu nu știu dacă a realizat dacă există sau nu o doamnă Ionescu ori nici măcar nu s-a gândit la asta), care împarte pentru soțul ei decedat de mai mult timp. Pe lângă ce era pe tavă, i-a întins o bancnotă de 200 de lei, ca să își oprească 100 de lei, spunând că așa se obișnuiește și motivând că ea nu a putut să se ducă să cumpere pantofi și ceva de îmbrăcat pentru răposat. Socrul meu a poftit-o cu tava în casă, deși ea deja intrase, și s-a dus să ia bani ca să îi dea diferența. A pus ăia 200 de lei pe masă în sufragerie, s-a dus în dormitor, el ținea toți banii într-un fel de portofel mai mare, într-un șifonier cu ușă la mijloc. S-a întors în bucătărie. În bucătărie era o altă persoană, nu mai era cea căreia îi deschisese. Persoana asta i-a zis: «Acum o să vă rog să spunem și o rugăciune pentru răposatul, dar să ne așezăm cu fața spre răsărit» (astfel încât să stea cu spatele la ușă!). Ne-am dat seama, din cele relatate, cum s-a întâmplat. Deci prima persoană, cea care a sunat la ușă, l-a urmat pe bătrân, care nici nu vede bine, el a făcut la dreapta în dormitor și ea a intrat imediat în baie. A văzut de unde ia banii, și-au luat timpul necesar pentru a controbăi, cu spunerea rugăciunii, au luat banii, i-au luat și pe ăia 200 și pensia, vreo 170 de milioane. Și duși au fost”.

Hoții nu au lăsat amprente

Tot Sonia Constantinescu ne-a mai declarat: „Am făcut plângere la poliție și au venit, s-au uitat, au zis că amprente nu au de pe ce să ia, că portofelul nu era o borsetă de piele, era ceva textil, și nici tava nu au lăsat-o… Au făcut un proces-verbal, bătrânul a semnat, și asta a fost. S-a mai întâmplat o dată. Acum doi ani a venit un tânăr. Socru-meu știa că într-un apartament stau doi în gazdă. Tânărul respectiv a venit și a spus că îi curge apă la baie de la el și dacă îi permite să se uite, a intrat și zice: «Dar să mai vină și colegul meu, că e cu lanterna». Socru-meu a intrat în baie cu primul, care, chipurile, meșterea, celălalt a intrat în dormitor și a operat. Și după această „vizită” i-au dispărut vreo trei milioane”.

„Sunt vizate persoanele în vârstă”, confirmă purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș

„Sunt vizate persoanele în vârstă care, din păcate, după ce își dau seama că au fost păcălite nici nu pot oferi informații foarte exacte ca să ajute la prinderea făptașilor, pentru că ori uită, ori nu sunt atente la aceste detalii. Deși infracțiunile de acest gen au scăzut per total județ cu 11%, iar pe Secția 3 de Poliție Pitești scăderea este de 13% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cazurile de infracțiune care se comit au la origine, în cea mai mare parte, neatenția persoanelor. Fără a intra în detaliile anchetei pentru că este un dosar în lucru, trebuie spus că noi, prin comunicate de presă preventive, atragem în permanență atenția cetățenilor să nu spună străinilor când pleacă în concediu. Mare grijă și cu rețelele de socializare! Nu trebuie anunțat că sunteți plecați și unde anume, pentru că asta este o invitație la furt! Chiar dacă utilizatorii nu postează dânșii fotografii, știți că există în setările Facebook-ului o setare care permite accesul la locație. Astfel locația telefonului este scanată și permite răufăcătorilor să obțină informații despre dumneavoastră!”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, subcomisar de poliție Mădălin Ionuț Zamfir.

N.red. Nu este însă prima oară când, uzând de diferite tertipuri, răufăcătorii reușesc să îi păcălească pe locatarii blocurilor din Craiovei, mulți dintre ei pensionari și locuind singuri. Anul trecut, de exemplu, pe site-ul Jurnalul de Argeș a fost publicat un filmuleț cu doi astfel de hoți care au intrat în casa unei bătrâne și i-au luat un laptop. Din fericire, un tânăr vigilent, aflat în vizită la bunicii care îl alertaseră, a filmat întreaga scenă pe vizorul unui apartament învecinat. Așa polițiștii au avut posibilitatea să îi identifice pe cei doi și în scurt timp i-au și arestat iar laptopul a fost returnat proprietarei.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii