Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat o finanţare suplimentară de 1,49 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Banii vor fi folosiți de guvernul de la Kiev pentru a plăti ajuta salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali.
Această nouă finanţare creşte ajutorul Băncii Mondiale la peste patru miliarde de dolari. Între timp, miniștrii de Externe ai Rusiei și Turciei se întâlnesc miercuri la Ankara pentru a discuta despre războiul din Ucraina, implicit despre exportul de cereale ucrainene.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Marți, Moscova a anunțat că a deminat 2 dintre porturile ucrainene pe care le-a capturat în Donbas și de aici ar putea pleca nave cu grâu. Pe de altă parte, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a anunțat că autoritățile au decis să nu mai exporte gaz şi cărbune. Astfel, Ucraina se pregătește pentru una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani. Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru riscul iminent al unei crize alimentare, potrivit Europa FM. Rusia susține că a deminat porturile din Mariupol și Berdyansk, iar de aici ar putea pleca grânele către export. Numai că în aceste porturi se află cereale ale Ucrainei.
Statele Unite au avertizat 14 țări importatoare să nu primească cereale de la ruși pentru că sunt furate. Turcia s-a oferit să creeze culoare alimentare navale prin Marea Neagră și rămâne de văzut dacă Rusia va permite acest lucru, dat fiind că după ce a invadat Ucraina, a impus o blocadă. Kievul spune că nu a fost invitată la discuțiile de la Ankara și că deminarea țărmurilor ucrainene ar dura până la 6 luni. Ucraina ar putea exporta grâne prin portul Odessa dar țărmul a fost minat de Ucraina pentru a bloca un desant al Rusiei pe mare.
Citește și: Film în premieră, la Cinematograful „București”
Ucraina are în depozite, din recolta trecută, până la 25 de milioane de tone de cereale și alte alimente.
0 Comentarii